Strona główna » Co jeść, by wzmocnić system odpornościowy?

Co jeść, by wzmocnić system odpornościowy?

przez PewnaPani
0 komentarz

""

Właściwe odżywianie może nie tylko zapobiegać powstawaniu wielu dolegliwości, ale także pomóc w odzyskaniu formy po przebytej chorobie. Przedstawiamy kilka wskazówek, dzięki którym zbudujesz silny system odpornościowy oraz pozbędziesz się bakterii ze swojego organizmu.

 

Sezonowe choroby typu grypa stają się uporczywe i powracają ze zdwojoną siłą szczególnie przy zmianie pogody. Możesz jednak im zapobiegać, wprowadzając do swojej diety kilka produktów, które wzmocnią twoją odporność.

System odpornościowy to w istocie potężna armia, która walczy z bakteriami, ale tylko wtedy, gdy właściwie się odżywiamy. W czasie choroby niektóre produkty mogą pomóc w szybszym odzyskaniu sił witalnych. To, co jesz dzisiaj może już zadecydować o tym jak szybko się wyleczysz – lub nawet – czy w ogóle zachorujesz.

 

System odpornościowy odpiera atak

Oto jak funkcjonuje nasz system odpornościowy: bitwa o odporność organizmu zaczyna się już w ustach. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że ślina zawiera silne środki przeciwbakteryjne, takie jak lizozym, alfa-amylazę i laktoferynę. Wszelkie bakterie, które przedostają się obok nich, będą starać się w końcu pokonać nasz  kwas żołądkowy. Jeśli przeżyją, będą walczyć przeciwko białkom i związkom chemicznym w naszym układzie trawiennym, które odpowiadają za rozkład złych bakterii.

Wreszcie, nasza flora bakteryjna zaczyna szybciej pracować. Uniemożliwia ona przedostanie się kolejno złych bakterii do naszego krwioobiegu lub korzeni w jelicie cienkim i okrężnicy. Te „dobre bakterie”, które z nimi walczą nazywane są probiotykami.

Przewód pokarmowy stanowi ponad 70 proc. układu immunologicznego. Jest to dom dla naszych dobrych bakterii jelitowych, które zwalczają całe mnóstwo dolegliwości.

Jeśli chcesz, aby działały one prawidłowo, musisz je odpowiednio karmić. Lubią chować się w  bogatych składnicach odżywczych, które zawierają np. błonnik. Nie znajdzie się w ich przetworzonej żywności, tłuszczach i cukrze. Dlatego zrównoważona i pełnowartościowa dieta jest najlepszym zabezpieczeniem przed wszelkiego rodzaju wirusami i infekcjami.

Innymi słowy, jeśli twoja dieta jest kiepska, będziesz chorować częściej i choroby będą utrzymywać się dłużej.

 

Probiotyki w utrzymaniu prawidłowej flory

Probiotyki (bakterie spożywcze) pomagają odżywić nasz organizm. Zasadniczo, są one postacią pół strawnego włókna. Powinniśmy spożywać co najmniej dwie lub trzy porcje potraw bogatych w probiotyki każdego dnia (więcej, jeśli nie jesteś zdrowy i potrzebujesz dodatkowego wsparcia ze strony swojej flory jelitowej).

 

Oto niektóre z najlepszych źródeł probiotyków:

  • Warzywa: szparagi, czosnek, karczochy arachidowe, por i cebula
  • Węglowodany: jęczmień, fasola, owies, quinoa, żyto, pszenica, ziemniaki
  • Owoce: jabłka, banany, jagody, owoce cytrusowe, kiwi
  • Tłuszcze: nasiona lnu i nasiona chia
  • Probiotyki (same bakterie) pomagają utrzymać zdrowie i pozwalają odzyskać siły szybciej po przebytej już chorobie.
  • Produkty mleczne: jogurt, ser i kefir z żywymi i aktywnymi kulturami bakterii
  • Fermentowane warzywa: ogórki, kiszona kapusta, kimchi
  • Pozostałe: sos sojowy, wino, kombucha

Możesz także wziąć probiotyk uzupełniający. Pamiętaj jednak, że  suplementy są dodatkiem do prawidłowego żywienia, a nie jego zamiennikiem.

 

Jak zapobiec chorobie

Czy jest jakiś sposób, aby przyspieszyć regenerację komórek, gdy jesteśmy chorzy? Niektóre pokarmy mogą pomóc nam szybciej wyzdrowieć:

Czosnek: działa jak antybiotyk i zmniejsza nasilenie przeziębienia i innych zakażeń.

Rosół: zapewnia płyny i elektrolity i może zawierać właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają objawy przeziębienia.

Zielona herbata: zwiększa produkcję przeciwciał przeciwko komórkom B, pomagając pozbyć się patogenów atakujących naszą odporność.

Miód: ma właściwości antybakteryjne oraz pomaga w walce z kaszlem. Kilka łyżeczek w filiżance zielonej herbaty to wszystko, czego potrzebujesz przy przeziębieniu.

Czarna borówka: ma właściwości przeciwwirusowe i jest naładowana środkami odżywczymi. Ekstrakt z tego owocu może zmniejszyć czas trwania przeziębienia i innych zakażeń górnych dróg oddechowych.

To tylko kilka propozycji, które pozwolą wzmocnić naszą odporność. Warto wzbogacać na co dzień dietę we wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, które dzięki swoim składnikom odżywczym przyspieszają regenerację naszych tkanek i są naturalnymi produktami w walce z wirusami. 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie