Strona główna » Jak wyczyścić piekarnik za pomocą sody i octu?

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą sody i octu?

przez PewnaPani
0 komentarz

""

 

Przedstawiamy całkowicie bezpieczny, naturalny i skuteczny sposób czyszczenia kuchenki – bez silnych chemikaliów i automatycznego czyszczenia wysokotemperaturowego. Potrzebujesz tylko trochę czasu, ale efekty będą zaskakujące. Plus, najprawdopodobniej masz już w szufladach wszystkie składniki, które będą do tego potrzebne.

 

Kiedy po przeprowadzce po raz pierwszy zajrzałam do piekarnika, piec był pokryty podejrzanymi czarnymi i lepkim plamami. Niestety zabrudzenia okazały się dodatkowo skorupą, którą trudno było czymkolwiek zmyć. Moim pierwszym ruchem było uruchomienie ustawienia automatycznego czyszczenia. To w zasadzie włącza ciepło, które sprawia, że wszystko, co zostało w środku ostatecznie spłonie i zamieni się w niewielki osad popiołu. Sposób ten niestety w niektórych przypadkach zmienia stan piekarnika na jeszcze gorszy. W zależności od rodzaju piecyka – może sprawić, że brud zamieni się w skorupę nie do pokonania.

Jaka jest alternatywa? Można kupić bardzo mocne substancje chemiczne, które będą „zżerać” pozostałe resztki, ale ich opary są niestety na tyle silne, że będziemy marszczyć nasze nosy i brwi przez następne kilka godzin.

Alternatywą dla detergentów  może być mieszanka sody i octu, która zastosowana w dobrych proporcjach nie zaatakuje nieprzyjemnym zapachem twojego domu.

 

Czego potrzebujesz:

  •  Soda/ proszek do pieczenia
  • Woda
  • Gumowe rękawiczki
  • Wilgotna szmatka
  • Plastikowa lub silikonowa łopatka
  • Rozpylacz
  • Biały ocet

 

Instrukcja:

 

Wyjmij szuflady kuchenne: zdejmij stojaki na piekarnik, kamień do pizzy, termometr do piekarnika i wszystkie inne rzeczy, które znajdują się wewnątrz. Odłóż je na bok.

Zacznij robić potrzebną pastę: w małej misce wymieszać 1/2 szklanki sody oczyszczonej z kilkoma łyżkami wody. Dostosuj proporcje zarówno w miarę potrzeb, jak i do rozprowadzania pasty. Dla mnie wystarczyło około 3 łyżki wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Rozprowadź pastę na wewnętrznych powierzchniach piekarnika, kierując się elementami grzejnymi. Do tej części użyłam rękawiczek. To pomogło mi naprawdę dotrzeć do najbrudniejszych zakamarków bez martwienia się o to, że wszystko znajdzie się pod moimi paznokciami. Soda zmieni swój kolor na brązowy lub nawet czarny. Trzeba spróbować pokryć naszą papką cały piec – w miarę swoich możliwości – zwracając uwagę na wszelkie szczególnie tłuste obszary.

Niech nasza papka siedzi w piekarniku na noc: odczekaj co najmniej 12 godzin i pozostaw tę mieszankę nawet na całą noc.

 

Tymczasem wyczyść szuflady kuchenne

 

Wytrzyj piekarnik po 12 godzinach lub w nocy: weź wilgotną szmatkę do naczyń i wytrzyj tyle, ile pozostało suchej pasty. Użyj plastikowej lub silikonowej łopatki, aby w razie potrzeby wyeliminować zastygniętą mieszankę. Wilgotna szmatka dla mnie wystarczyła, ale łopatka przydała się w trudnych do dotarcia miejscach.

Ocet w sprayu: umieść trochę octu w butelce rozpylacza i spryskaj wszędzie (tam, gdzie widać pozostałości po naszej paście w piecu). Ocet reaguje z sodą oczyszczoną, wytwarzając delikatną pianę.

 

Na koniec weź wilgotną szmatkę i wytrzyj resztę spienionej mieszanki octowej. Powtarzaj, aż wszystkie resztki sody oczyszczonej znikną. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub octu na szmatkę, a następnie wycieraj aż do momentu, w którym kuchenka będzie czysta i błyszcząca.

 

Wsadź wszystko z powrotem do kuchenki i gotowe! Teraz możesz bezpiecznie upiec swoje danie.

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie