Strona główna » Kwasy omega-3 i ich cudowne właściwości

Kwasy omega-3 i ich cudowne właściwości

przez PewnaPani
0 komentarz

""

Spożywanie kwasów omega-3 przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wiąże się to głównie z ich właściwościami przeciwzapalnymi. Sprawdź, które produkty warto włączyć do swojej diety, jeśli chcesz zachować młodą i jędrną skórę oraz zapobiec m.in. chorobom serca.  

 

Omega-3 występuje w trzech głównych formach: DHA, EPA i ALA.

ALA znajduje się w niektórych orzechach, nasionach i produktach zwierzęcych, takich jak wołowina i nabiał. EPA i DHA znajdują się w tłuszczach ryb, takich jak łosoś i makrela.

Większość korzystnie wpływających na nasz organizm składników odkryto w EPA i DHA, dlatego też warto skupić się na przyswajaniu tych produktów, które je zawierają.

 

Korzyści zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3 są ogromne. Okazały się one skuteczne w leczeniu i zapobieganiu setkom stanów chorobowych.

 

Przy jakich schorzeniach warto włączyć produkty zawierające kwasy omega-3:

 

·         Wysoki cholesterol

·         Depresja

·         Niepokój

·         ADHD

·         Nowotwór

·         Cukrzyca

·         Artretyzm

·         Bezpłodność

·         Choroby jelit

·         Choroba Alzheimera

·         Zwyrodnienie plamki żółtej

·         Problemy ze skórą (egzema i łuszczyca)

 

 

Omega-3 wspomaga także utratę wagi, utrzymanie zdrowej ciąży, a także sprawia, że nasze włosy i paznokcie stają się mocne. Niedobór omega-3 jest powszechny w krajach uprzemysłowionych z powodu nadmiernej konsumpcji tłuszczów omega-6, które znajdziemy m.in. w oleju słonecznikowym, margarynie i sezamie. Spożywane go w nadmiernej ilości, może sprzyjać rozwojowi raka piersi po menopauzie. 

 

Niedobór omega-3

 

Objawy niedoboru omega-3 to: problemy z pamięcią, sucha skóra, choroby serca, huśtawki nastroju, bóle stawów czy choroby autoimmunologiczne.

 

Dotyka to najczęściej osób, które spożywają dużą ilość przetworzonej żywności, oleje uwodornione oraz tych na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. AI (odpowiednia dawka) Omega-3 wynosi 1,6 g na dobę dla mężczyzn i 1,1 g na dobę dla kobiet.

 

Produkty zawierające najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3: Łosoś, sardynki, makrela, tuńczyk, wołowina, siemię lniane, nasiona chia, ciecierzyca, orzechy włoskie.

 

Najważniejsze korzyści ze spożywania kwasów omega-3

 

Zdrowe serce – Stwierdzono, że tłuszcze omega-3 występujące w rybach pomagają regulować bicie serca, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają tworzenie się skrzepów krwi i zmniejszają ogólny stan zapalny, co z kolei obniża  ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Żywność bogata w omega-3 pomaga również zmniejszyć stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL. W rzeczywistości, jedzenie tylko dwóch porcji ryb tygodniowo może obniżyć ryzyko udaru o 50 procent.

 

Zapobiega chorobom nowotworowym – Spożywanie 2-3 porcji owoców morza raz w tygodniu wykazuje zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Omega-3 działają w celu zahamowania zapalenia, katalizatora niektórych nowotworów. Wysokie spożycie omega-3 może nawet zmniejszyć ryzyko śmierci u osób, u których rozpoznano raka. Istnieje kilka badań, które sugerują, że spożycie omega-3 może zmniejszyć ryzyko i spowolnić postępy raka okrężnicy i zmniejszyć ryzyko raka gruczołu krokowego i raka piersi.

 

Walka z depresją i chorobami mózgu – Mózg składa się głównie z tłuszczu i działa szczególnie dobrze przy wysokich poziomach EPA i DHA. Omega-3 sprzyjają procesom komunikacyjnym mózgu i zmniejszają stan zapalny, co może spowolnić także proces starzenia się tego organu.

 

Ze względu na rolę omega-3 w funkcji mózgu, naukowcy dowiedli, że suplementy kwasów tłuszczowych omega-3 pomagają złagodzić objawy depresji. Istnieją również dowody na to, że tłuszcze omega-3 zmniejszają ADHD, a także pomagają chorym na Alzheimera oraz zwalczają takie choroby jak  demencja.

 

Pomaga w stanach zapalnych

 

Wstępne badania sugerują, że omega-3 pomogą także w zapaleniach kości i bólach stawów. Dotyczy to także schorzeń jelit. W badaniach dotyczących osteoporozy wykazano, że spożycie produktów z omega-3 zwiększa także gęstość kości.

 

 

Jak widać, korzyści zdrowotne omega-3 są liczne i należy skupiać się na spożyciu  posiłków, które zawierają ten drogocenny składnik. Wiele gwiazd deklaruje, że w ich lodówce nie brakuje produktów bogatych w omega-3. W jednym z wywiadów dla magazynu „People” Victoria Beckham przyznała, że zdrową cerę i piękną figurę zawdzięcza właśnie diecie bogatej w kwasy omega-3, a szczególnie łososiowi, który je…codziennie. 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie