Strona główna » Zalety otrębów

Zalety otrębów

przez PewnaPani
0 komentarz

""

Otręby to produkt powstały z przemiału zbóź. W skład otrąb zbożowych wchodzi w główej mierze zewętrzna warstwa ziarna, jest to warstwa owocowo nasienna. Produktami głównymi z przemiału są: mąka, kasze różnego rodzaju oraz otręby.

 

Zawierają bardzo duże ilości błonnika (aż 42,4 g w 100g produktu), który reguluje przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga w oczyszczniu jelit z wszelkich śmieci oraz przyspiesza proces odchudzania.

 

100g otrębów pszennych to tylko 185 kcal(natomiast 100g płatków kukurydzianych to aż 360 kcal.

 

Ponadto otręby pszenne spowalniają procesy starzenia, obiżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy.

 

Otręby dzięki wspomnianym zaletom są propagowane jako składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa, także cukiericzego, patków, musli itp. Używane są również jako swoisty "wypełniacz" dla osób stosujących diety niskokaloryczne- w dużej części są nieprzyswajalne przez organizm,a powodują uczucie sytości.

""

Same otręby są również stosowane w hodowli zwierzątjako pasza.

 

 

Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że to po prostu zwyłe otręby, dopiero kiedy wchodzimy głębiej dostrzegamy ich zalety.

 

 

 

Marta Łuczak

 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie