Strona główna » Czas na grzane piwo

Czas na grzane piwo

przez PewnaPani
0 komentarz

""

Istnieje kilka rzeczy, które my, kobiety, kojarzymy z zimą: piękne kozaki na obcasie, wspaniale dopasowany płaszcz, a także romantyczne, długie, zimowe wieczory i… grzane piwo. 

Piwo jest na czele spożywanych napoi na świecie, zaraz po wodzie, kawie i herbacie. Najpopularniejszy napój alkoholowy, którego składnikami są chmiel, słód jęczmienny lub pszenica, posiada wiele substancji biologicznie aktywnych, oraz co może szokować, witaminy z grupy B. Ponad to wypijane od czasu do czasu obniża cholesterol, koi zapalenie stawów i zapobiega osteoporozie, ale co najważniejsze, działa uspokajająco, wycisza i pomaga w zasypianiu.

Natomiast grzane piwo świetnie sprawdza się w profilaktyce przeziębień, z racji na dodane do niego, podczas przygotowywania, składniki. Goździki wspierają w uniknięciu infekcji dróg oddechowych, cynamon obniża gorączkę, a imbir swoim działaniem podnosi odporność organizmu i chroni go przed zachorowaniem. Podobne działanie ma również witamina C, zawarta w pomarańczy, sok malinowy czy miód. Przepisów na grzane piwo jest naprawdę wiele, stąd rodzi się przekonanie, że każda kobieta znajdzie ten idealny dla siebie i swoich kubków smakowych. Według instrukcji, do rozgrzewającego napoju można dodać cytrusy, takie jak cytrynę czy limonkę, pomarańczę lub mandarynkę. Aromatyczne przyprawy: imbir, cynamon, goździki, gałkę, kardamon a także syropy: miód, sok imbirowy, sok malinowy, sok mandarynkowy. Dostępne są także specjalnie przygotowane mieszanki do tzw. grzańców, jeśli nie jesteście przeciwniczkami półproduktów, możecie znaleźć je w każdym sklepie spożywczym. 

Jak przygotować grzane piwo

Składniki:
– 500 ml ulubionego piwa
– 3 goździki
– 1 pomarańczę
– 2 łyżeczki miodu
– 3 łyżki soku imbirowego
– 2 łyżki soku malinowego
– szczyptę cynamonu

Do przygotowanego garnka należy wlać piwo, dodać do niego sok malinowy i imbirowy, goździki, cynamon oraz dwa plastry pomarańczy. Piwo powinno podgrzewać się na bardzo wolnym ogniu, aby wszystkie dodane do niego składniki zdążyły uwolnić swoje aromaty. Ważne, aby nie zagotować napoju, powinien on osiągnąć temperaturę 70-80 stopni. Do przygotowanego kufla należy dać miód i umieścić świeże plastry pomarańczy, a kiedy piwo osiągnie odpowiednią temperaturę przelać do naczynia… i smakować 🙂

 

 J. 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie