Strona główna » Fit ciasto!

Fit ciasto!

przez PewnaPani
0 komentarz

W okresie wakacyjnym jemy więcej niezdrowych rzeczy. Jest to okres grillowy oraz okres częstszych spotkań ze znajomymi. I właśnie wtedy, kiedy na lato chcielibyśmy mieć najlepszą formę, jesteśmy wystawiani na próbę oraz kuszeni kalorycznymi przekąsami. Można jednak połączyć coś smacznego z „byciem fit”. Kiedy idziemy w goście nie mamy za bardzo wpływu co nasi znajomi przygotują, ale jeżeli spodziewamy się koleżanek na kawę możemy je szybko i w łatwy sposób zaskoczyć. Jak kawa to i musi być dobre ciasto! Oto przepis na pyszne, fit ciasto!

Ciasto SchokoBons

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 11,6g
Tłuszcze: 15,1g
Węglowodany: 15,1g
Kalorie: 243

Składniki na 12 porcji:

Spód:

·       120g orzechów laskowych

·       60g migdałów

·       40g syropu z agawy/miodu

·       40g dżemu niskosłodzonego

·       1,5 łyżki gorzkiego kakao

Warstwa chrupiąca:

·       30g jagły ekspandowanej

·       50g syropu z agawy/miodu

Warstwa sernikowa

·       250g chudego twarogu

·       300g jogurtu greckiego/naturalnego

·       20g ksylitolu/erytrytolu

·       30g odżywki białkowej (biała czekolada/kokos)

·       10g żelatyny rozpuszczonej w 60ml gorącej wody

Polewa:

·       100g gorzkiej czekolady 80-90%

·       75g mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Spód: orzechy laskowe, migdały i kakao blendujemy ze sobą na pył. Dodajemy miód + konfiturę i zagniatamy masę. Wyklejamy nią spód formy z wyjmowanym dnem (forma wyłożona papierem)

Warstwa chrupiąca: Jagły mieszamy dokładnie z miodem i wykładamy na spód. Rozprowadzamy i wyrównujemy łyżką. Odstawiamy formę do lodówki.

Warstwa sernikowa: Twaróg, jogurt, odżywkę i ksylitol blendujemy blenderem ręcznym. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i blendujemy jeszcze przez chwilę. Masę wlewamy na spód i odstawiamy formę do lodówki na godzinę (lub do całkowitego stężenia), a następnie wyjmujemy z formy.

Polewa: Do miseczki ustawionej na kąpieli wodnej wlewamy i podgrzewamy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Oblewamy nasz sernik, zostawiamy do stwardnienia czekolady, a następnie wkładamy do lodówki

I GOTOWE!

 Jest to prosty przepis bez pieczenia, i do tego posiada mało kalorii! Możemy spokojnie delektować się nim podczas spotkania z koleżankami i nie martwić się o zbędne kalorie.

 

You may also like

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie