Strona główna » Karp w sosie własnym

Karp w sosie własnym

przez PewnaPani
0 komentarz

""

Najważniejsza kolacja w roku musi mieć wyjątkowy smak. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na karpia w sosie polskim.

 

Składniki:

-karp i 1,5l.bulionu warzywnego

-1 cebula

-2 ząbki czosnku

-6 ziaren ziela angielskiego

-4 liście laurowe

 

 

Sos:

-150ml.bulionu

-75g.piernika

-40g.masła

-40g. mąki pszennej

-1kieliszek czerwonego wina wytrawnego

-po garści rodzynek i migdałów

-sok z cytryny

-cukier i sól

 

 

Sposób przygotowania

Karpia wypatroszonego gotujemy 10 minut na małym ogniu w bulionie warzywnym z dodatkiem liści laurowych, ziela, cebuli i czosnku. Następnie wyjmujemy i odstawiamy.

Na maśle delikatnie rumienimy mąkę i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Dodajemy kieliszek czerwonego wina i piernik. Doprawiamy całość łyżeczką cukru i odrobinką soku z cytryny oraz solą do smaku. Piernik powinien się rozpuścić i wmieszać w sos. Na koniec dodajemy rodzynki i migdały.

Karpia układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy sosem i pieczemy 20 minut w temp.180 st.C.

 

 

Mała rada na udanego karpia:

Przed gotowaniem pomocz karpia w zimnym mleku. Najlepiej trzy razy po 30 minut ( mleko za każdym razem zmieniamy). Wtedy pozbawiamy go mulistego smaku. Rybę nacieramy posiekanym rozmarynem. Dodatkiem, który ciekawie podkreśla smak karpia, są goździki. Warto wrzucić je do gotowania.

 

 

 

Marta Łuczak

 

 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie