Strona główna » Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

przez PewnaPani
0 komentarz

W naszej diecie na pewno nie brakuje produktów mlecznych. Nawet wtedy, kiedy nie przepadamy za bardzo za samym mlekiem cukier mleczny (laktoza) jest w wielu innych produktach. Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających laktozę – cukier mleczny. Przyczyną tego rodzaju nietolerancji pokarmowej jest brak (alaktazja) lub niedobór (hipolaktazja) laktazy – enzymu trawiennego, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. Jak zdiagnozować nietolerancję laktozy oraz jak z tym walczyć?

PRZYCZYNY

Najczęstszą przyczyną nietolerancji laktozy jest dziedziczny niedobór laktazy. Choroba w tym przypadku może już postępować od 2. roku życia, zmniejsza się wtedy aktywność laktazy. Objawy tego rodzaju nietolerancji cukru mlecznego rzadko występują u niemowląt i dzieci. Najczęściej pojawiają się dopiero w wieku dojrzewania lub u dorosłych. Nietolerancja laktozy może być również wynikiem alaktazji, czyli wrodzonego niedoboru laktazy. Przyczyną choroby jest uwarunkowany genetycznie wrodzony defekt metaboliczny, który sprawia, że organizm nie może wytwarzać laktazy. W tym przypadku objawy nietolerancji pojawiają się u noworodków już po pierwszym podaniu mleka matki lub modyfikowanego mleka zawierającego laktozę. Choroba może być przekazana potomstwu.

OBJAWY

Objawy nietolerancji laktozy są rzadko rozpoznawalne, ponieważ przypominają objawy innych chorób np. choroba jelita drażliwego. Występują objawy takie jak:

·       Biegunka

·       Wzdęcia

·       Bóle brzucha

·       Oddawanie nadmiernej ilości gazów

·       Kolka

·       Nudność i wymioty

Trzeba również wiedzieć, że objawy te pojawiają się nawet po kilkunastu godzinach od spożycia tego cukru. Dlatego też wiele osób nie bierze pod uwagę tego, że objawy mogą być związane właśnie ze spożyciem cukru mlecznego.

DIETA PRZY NIETOLERANCJI LAKTOZY

Czy osoby z tą chorobą są skazane na zakaz spożywania produktów z cukrem mlecznym? Odpowiedź brzmi: nie. Można nadal spożywać takie produkty, ale w ograniczonych ilościach. Jaki jest limit? Tak naprawdę każdy człowiek jest inny i musi sam do siebie dopasować odpowiednią ilość. Wyjątkiem są sytuacje, kiedy objawy nietolerancji pokarmowej są bardzo nasilone – wówczas należy zastosować dietę bezlaktozową. Z kolei osoby z wrodzonym niedoborem laktazy muszą bezwzględnie stosować dietę bezlaktozową przez całe życie, ponieważ nie tolerują nawet niewielkich ilości pożywienia zawierającego cukier mleczny. Jednak takie osoby nie powinny się załamywać, ponieważ teraz można w sklepach znaleźć mnóstwo produktów bez laktozy. W niektórych restauracjach również można znaleźć menu dla osób z nietolerancją laktozy.

Nietolerancja laktozy może być uciążliwa, zwłaszcza dla osób, które uwielbiają produkty mleczne. Jednak nie jest to koniec świata. Trzeba pilnować swojego limitu. Coraz więcej firm wypuszcza na swój rynek produkty bez laktozy. Jak je znaleźć? Niektóry supermarkety posiadają oddzielne półki wypełnione wieloma produktami bez laktozy, jeżeli sklep nie posiada oddzielnego miejsca na tego typu produkty, są one łatwo do znalezienia, ponieważ oznaczone są charakterystycznym fioletowym kolorem.

You may also like

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie