Strona główna » Pieczone frytki warzywne z dipem jogurtowo-ogórkowym

Pieczone frytki warzywne z dipem jogurtowo-ogórkowym

przez PewnaPani
0 komentarz

""

Każda z nas stara się zadbać o swoją figurę ale też lubimy dobrze zjeść. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na zdrowy obiad.

Pieczone frytki warzywne z dipem jogurtowo-ogórkowym:

2 średnie marchewki

2 średnie pietruszki

½ średniego selera

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Świeżo zmielony pieprz ziołowy, kurkuma, rozmaryn do smaku

 

Dip:

½ średniego ogórka zielonego

1 ząbek czosnku

2 łyżki jogurtu naturalnego

Świeżo zmielony pieprz czarny do smaku

 

Frytki warzywne: Marchew, pietruszkę i seler umyć, osuszyć obrać i pokroić w długie słupki. Oliwę z oliwek wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, rozmarynem i kurkumą, tą mieszanką skropić warzywa i piec je na blasze przez ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Gotowe frytki warzywne podawać z dipem.

 

 

Dip: Ogórki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie odsączyć, wymieszać z jogurtem naturalnym i rozgniecionym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.

 

Marta Łuczak

 

 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie