Strona główna » Przepis na ekspresowe ciasteczka świąteczne

Przepis na ekspresowe ciasteczka świąteczne

przez PewnaPani
0 komentarz

""

 

Jeśli nie masz już czasu na pieczenie ciast i sporządzanie czasochłonnych deserów, to te ciasteczka są doskonałym rozwiązaniem na wigilijny stół. Nie tylko oszczędzą wiele godzin w kuchni, ale będą wspaniałą świąteczną ozdobą.

 

Czego potrzebujesz?

 

Składniki do naszych świątecznych ciasteczek znajdziesz już prawdopodobnie w swojej kuchni. Przygotuj też foremki do wycinania lub – w razie ich braku – szklankę np. o niestandardowych krawędziach, którą także możesz wykorzystać na kształt do swoich wypieków.

 

Składniki:

  • ¾ kostki masła w temperaturze pokojowej
  •  ½ szklanki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej (jeśli chcesz, by troszkę urosły)
  • ½ łyżeczka soli
  • Opcjonalnie: kolorowy lukier do zdobienia lub posypka

 

Wykonanie:

W średniej wielkości misce miksujemy masło i miód, aż do całkowitego połączenia.  Dodaj jajko i cukier waniliowy.  Wymieszaj mąkę, sodę i sól aż do połączenia i połącz z resztą składników.  Podziel ciasto na dwie części. Zawiń je w folię plastikową i przechowuj w lodówce przez trzydzieści minut. 

 

Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni Celsjusza.  

 

Wyjmij pierwszą połowę ciasta z lodówki i rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni do preferowanej grubości.  Wytnij ciasto na kształty za pomocą foremek do ciastek i ewentualnie posyp je na wierzchu za pomocą kolorowego lukru, ozdób itp.  Ułóż wycięte ciasteczka na arkuszu ciasteczka wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasteczka nie będą ogromne, więc mogą być umieszczone blisko siebie na arkuszu.  Piecz przez 13 minut lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek zaczną się rumienić. Po upieczeniu rozłóż do ostudzenia.  Rozwałkuj resztę ciasta i przygotuj w ten sam sposób.  

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie