Strona główna » Przepyszne paluchy z ciasta francuskiego

Przepyszne paluchy z ciasta francuskiego

przez PewnaPani
0 komentarz

Jeśli szykuje się Wam niedługo jakaś impreza rodzinna lub towarzyska i w dalszym ciągu nie wiecie co ze sobą przynieść, to nie musicie się już martwić, bo rozwiązaliśmy ten problem! 

Serwujemy przepis na przepyszne paluchy z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • starty ser żółty,
  • krojone pomidory w puszcze lub gotowy sos pomidorowy (gęsty),
  • starta szynka,
  • jajko,
  • zioła prowansalskie,
  • sól

Dodatkowo potrzebne do zrobienia sosu:

  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • pieprz

Jeśli nie kupiliśmy gotowego sosu pomidorowego to w pierwszej kolejności musimy go przygotować:

1. Cebulę i czosnek kroimy w drobne kawałki, następnie przez kilka minut podsmażamy w rondelku lub na patelni.

2. Dodajemy do tego pomidory z puszki, łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą oraz pieprzem.

3. Po zagotowaniu aby uzyskać jednolitą konsystencję, możemy lekko zblendować sos, aby nie zawierał dużych kawałków pomidorów.

Przygotowanie paluchów:

1. Gotowe ciasto francuskie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy wzdłuż i wszerz.

2. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.

3. Na połowę ciasta nakładamy sos pomidorowy, stratą szynkę i ser oraz posypujemy ziołami.

4. Drugą stroną ciasta przykrywamy wszystkie składniki.

5. Kroimy ciasto wszerz na około 6 równych kawałków.

6. Każdy z kawałków skręcamy i kładziemy na blaszkę.

7. Na koniec na skręcone paluszki nakładamy jeszcze trochę jajka, aby ciasto było złociste, posypujemy odrobiną sera żółtego i solą.

8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 min.

You may also like

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie