Truskawki – owoce o właściwościach odżywczych, leczniczych , polecane dla osób z nadwagą jak i osób z problemami chorobowymi.
Truskawki jak wiemy , są najlepsze w sezonie i najlepiej smakują naszej rodzinie . Polska truskawka zaczyna pojawiać się na naszym rynku z reguły w drugiej połowie maja i smakuje najlepiej .
Wartość odżywcza truskawek w 100g zawiera , aż 60mg witaminy C ,posiada także witaminy z grupy B , A i E. W owocach , znajduje się także błonnik pokarmowy , potas , magnez , sód a także kwas foliowy . Ma zastosowanie w postaci mikroelementów, chroniąc nas przed anemia gdyż posiada w sobie żelazo. Warto podawać truskawki dzieciom nie tylko ze względu na ich bogate właściwości witaminowe ale także dla tego , że truskawka ma w sobie wapń i fosfor , wzmacniające kości.
Truskawki w zastosowaniu dietetyczny , są nie ocenione . Posiadają w sobie pektyny pobudzające prace jelit , oraz kwasy organiczne regulujące trawienie i przyspieszające trawienie .
Uwaga !!!
TRUSKAWKI W 100G MAJA TYLKO 28 KALORII .
Są to owoce , które możemy jeść bez obaw będąc na diecie . Truskawki obniżają poziom złego cholesterolu i utrudniają wchłanianie tłuszczu . Cukier zawarty w tych owocach ma bardzo niski indeks glikemiczny .
Truskawki mają również swoje zastosowanie w urodzie . Posiadają kwasy AHA oraz witaminę PP , które utrzymują skórę w dobrej kondycji .Truskawka , wspomaga również osoby chorujące na reumatyzm a także osoby zmagające się z chorobami wątroby, nerek ponieważ obniżają kwasowość moczu.
Uwielbiamy truskawki , są naszym rodzimym skarbem . Nie dość, że mają szerokie zastosowanie odżywcze i pielęgnacyjne to również są bardzo smaczne .
Autor: Magdalena Rutkowska