Strona główna » Zapiekane naleśniki z mięsem i szpinakiem

Zapiekane naleśniki z mięsem i szpinakiem

przez PewnaPani
0 komentarz

Co robimy, gdy nie mamy dużo czasu na zrobienie obiadu? Zazwyczaj sięgamy po sprawdzone i odpowiednie na każdą porę dnia naleśniki! Możemy jeść je na słodko z dżemem i owocami lub wytrawnie – z mięsem i warzywami.

 

Dziś podsyłamy Wam przepis, który udowadnia, że naleśniki wcale nie muszą być nudne!

 

""

 

Składniki:

  • 250 g. szpinaku,
  • 1 większa pierś z kurczaka lub indyka,
  • mąka ryżowa lub pszenna,
  • oliwa,
  • 100 g. wybranego sera dojrzewającego, np. gorgonzola, brie,
  • 100 g. startego sera, najlepiej parmezanu,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła

 

Sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów,
  • trzy ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • zioła i przyprawy

 

Przygotowanie:

  1. Smażymy naleśniki wg dowolnego przepisu – ważne, aby były one dość cienkie. 
  2. Pierś z kurczaka/ indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, obtaczamy w mące i podsmżamy na patelni.
  3. Po około 5 minutach do mięsa dorzucamy szpinak. Smażymy przez kolejne 5 minut i odstawiamy z ognia.
  4. SOS: W rondlu podgrzewamy oliwę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory, dodajemy zioła, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  6. Każdy z naleśników smarujemy lekko sosem, dodajemy mięso, szpinak oraz wybrany ser dojrzewający i zawinięty wkładamy do naczynia żaroodpornego. 
  7. Gdy wszystkie naleśniki będą już w naczyniu, polewamy jej sosem pomidorowym oraz posypujemy startym serem.
  8. Pieczemy przez około 20 minut.

Smaczego! 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie