Kobieta

Dzisiaj jest 06.04.2020. Imieniny: Izoldy, Celestyny, Ady

Zimowy sposób na rozgrzewkę i szczupłą sylwetkę, czyli gotujmy zupy!

 

 


W czasach młodości naszych babć i rodziców zupa była obowiązkową wręcz częścią każdego obiadu. Choć zwyczaj ten dziś powoli odchodzi w niepamięć, to zupy wciąż powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Jest to szczególnie ważne zimą, ze względu na rozgrzewające i dietetyczne właściwości tego dania.

 


Polacy kochają zupy i nic nie wskazuje na to, by zwyczaj ten miał się szybko zmienić. Potrawa ta stała się dziś daniem samodzielnym, stanowiącym główny element  codziennego obiadu. Dietetycy zalecają gotowanie zup szczególnie zimą, stawiając na te wieloskładnikowe, najbardziej sycące i odżywcze.

Talerz pełen witalności

Nic tak nie poprawia nastroju w nawet najchłodniejszy dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli przygotowujemy ją w wersji wieloskładnikowej, w której warzywa wzbogacone są fasolą czy makaronem, wówczas stanowić będzie najbardziej pełnowartościowy posiłek – głównie dlatego, że jarzyny zimą rzadko goszczą na naszych stołach. Taka zupa to najlepszy sposób na uzupełnienie niedoborów energii, wartości odżywczych oraz szybką rozgrzewkę.

Dietetycy polecają jadanie zup zimą także z innych względów, cennych dla osób, które nie chcą dorobić się w ciągu zimy niepotrzebnych kilogramów.  Zupy, szczególnie jarzynowe stanowią bardzo bogate źródło błonnika – substancji, która skutecznie syci i wspomaga trawienie. Dzięki takiej zawartości talerz jarzynowej zupy zaspokoi głód na długo, a co najważniejsze – można ją jeść praktycznie bez ograniczeń. Pamiętajmy również o tym, że talerz zupy to dodatkowa porcja płynów – jest to ważne zimą, kiedy pragnienie maleje, a przez to pijemy mnie.

Zupa zimą, czyli zaglądamy do garnka

Najlepszym rozwiązaniem na zimowe obiady są bez wątpienia dania jednogarnkowe. Należą do nich również zupy, szczególnie te wieloskładnikowe o różnorodnym smaku – zarówno tradycyjnie polskie, jak i zaczerpnięte z kulinariów innych krajów. Warto zadbać, by nie były zbyt tłuste, a poza bulionem i mięsem zawierały bogactwo warzyw, także tych strączkowych oraz pożywne dodatki. Jednym z najcenniejszych dodatków zimą są makarony – świetnie w zupie smakują, a poza tym nie tuczą i dodają energii. – Makaron to integralny składnik niejednej zupy. Dla wielu Polaków to dodatek wręcz niezbędny – z myślą o nich stworzyliśmy kilka ich ciekawych form świetnie komponujących się z różnymi rodzajami zup. Tworząc nasze receptury dbamy przede wszystkim o to, by stworzyć produkty jak najbardziej zbliżone do tych przygotowywanych niegdyś w domu, a tym samym zaspokoić gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy – mówi ekspert firmy Międzybrodzkie Makarony - Beata Szostak.

Wszystkim zimowym smakoszom, a głównie tym, którzy najbardziej marzną – polecamy dziś pyszną włoską minestrone.

  


Zimowa Minestrone

 

Składniki:

- oliwa,

- kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku,

- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki,

- 2 pokrojone w krążki marchewki,

- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki,

- drobno posiekany ząbek czosnku,

- 1 czerwona cebula, drobno posiekana,

- 1 nieduży por,

- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),

- pół młodej cukinii,

- puszka fasolki czerwonej lub białej,

- niepełna szklanka Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Muszelka,

- natka pietruszki

- bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,

- starty parmezan.

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.

Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.

Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

 

 

ZOBACZ TAKŻE

 

  • Jakie perfumy wybrać na prezent dla przyjaciółki? Jakie perfumy wybrać na prezent dla przyjaciółki?
       Zbliżają się jej urodziny, a Ty nie wiesz, co podarować Twojej bratniej duszy? Książki, ciuchy i płyty z muzyką dostaje od każdego, a Ty chciałabyś, by prezent był bardziej [...]
  • Ciuchowisko - III edycja wymiany ubrań Ciuchowisko - III edycja wymiany ubrań
    Czas na kolejną, III edycję wymiany ubrań - Ciuchowisko. Impreza odbędzie się w sobotę 16 lutego o godz. 14.00 - 17:00 w Klubie Barometr w Warszawie na ul. Smolnej 40. Za jedyne 5zł, każdy [...]
  • Recepta na szczęście w związku Recepta na szczęście w związku
    Wiele par zastanawia się: czy jest jakaś recepta na szczęście w związku? Na początku, owszem, jest wspaniale, etap pozwania się, zauroczenia jest przyjemny, ta fascynacja daje nam poczucie [...]
  • Sposoby, dzięki którym będziesz cieszyć się dłużej kwiatami ciętymi Sposoby, dzięki którym będziesz cieszyć się dłużej kwiatami ciętymi
      Kwiaty są idealnym dodatkiem i uzupełnieniem naszego domu. Ich przyjemny zapach pobudza zmysły, a wygląd cieczy nasze oko. Niestety kwiaty cięte charakteryzują się tym, iż bardzo [...]
DODAJ KOMENTARZ
* Zaloguj się jako Redaktor, a Twój komentarz pojawi się od razu po dodaniu!

Dozwolone znaki: A-Za-z0-9-_
Maximum 255 znaków.

np. jan_kowalski24@poczta.pl
Twój adres nie będzie publikowany.

Dozwolone wszystkie znaki.
Minimum 5 znaków.

for BOT we speak NO!

Przepisz odpowiedź z
powyższego obrazka.

ANKIETA

Czy jesteś zadowolona ze swojej pracy?

Sennik! Sprawdź znaczenie swojego snu

Polecamy także:
Życzenia na Wielkanoc 2014
X PRZECZYTAJ O TYM
Jakie perfumy wybrać na prezent dla przyjaciółki?
 
   Zbliżają się jej urodziny, a Ty nie wiesz, co podarować Twojej bratniej duszy? Książki, ciuchy i płyty z muzyką dostaje od każdego, a Ty chciałabyś, by prezent był bardziej [...] czytaj więcej »