Strona główna » Zupy krem – idealne nie tylko na obiad

Zupy krem – idealne nie tylko na obiad

przez PewnaPani
0 komentarz

Podsyłamy Wam kolejne propozycje na szybki obiad! Tym razem będą to zupy krem.

Są one idealnym pomysłem nie tylko na obiad, ale także na ciepłą kolację.

Zupy krem możemy podawać z grzankami, ziemniakami, kluskami, śmietaną i tartym serem.

Zupa paprykowa

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 czerwone papryki,
  • 2,5 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, czosnek

Przygotowanie:

  1. Pokroić drobno cebulę i czosnek, podsmażyć na maśle i oliwie w garnku.
  2. W międzyczasie na dużych oczkach zetrzeć marchew, pokroić paprykę i dodać razem z przyprawami do garnka.
  3. Wlać gorący bulion, dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.
  4. Na samym końcu całość zblendować.

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół małego pora,
  • 500 g marchewki,
  • 250 g ziemniaków,
  • 800 ml bulionu,
  • 180 g sera camembert lub brie,
  • 80 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Pokroić drobno cebulę i czosnek, podsmażyć na maśle i oliwie.
  2. Pokroić marchew, por, ziemniaki i dodać do garnka, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10 minut.
  3. Wlać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować dalej aż do miękkości warzyw.
  4. Na sam koniec dodać pokojony ser i zmiksować zupę po trochu dodając śmietanę.

Zupa z cukinii

Składniki:

  • 600 g cukinii,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 800 ml bulionu,
  • 1/4 szklanki śmietany 30%

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i smażyć na oliwie i maśle.
  2. Pokroić w kostkę cukinię, dodać do garnka i gotować.
  3. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać sól, pieprz i gotować do miękkości warzyw.
  4. Zupę zmiksować dodając pod koniec śmietanę.

Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • pół małego pora,
  • 500 g pieczarek,
  • pół marchewki,
  • pół pietruszki,
  • 1 średni ziemniak,
  • 600 ml bulionu,
  • 100 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Cebulę i por pokroić i smażyć na oliwie.
  2. Pokroić pieczarki, dodać do cebuli i pora.
  3. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w kostkę i wszystko wrzucić do garnka. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować aż do miękkości warzyw.
  5. Zmiksować zupę, pod koniec dodać śmietanę.

Smacznego! 

You may also like

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie