Kobieta

Dzisiaj jest 14.04.2021. Imieniny: Bereniki, Waleriana, Jadwigi

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to potrawa, która jest bardzo popularna w Polsce i na Ukrainie. Nazwa tego dania wywodzi się od Rusi Czerwonej, a nie od Rosji, jak dość często się słyszy, W Rosji ten typ pierogów nie jest dobrze znany.

Składniki:

  • Mąka ok.500g
  • Ser ok.250g ( może być chudy )
  • Ziemniaki ok.250g
  • Cebula, tłuszcz
  • Sól i pieprz

3-4 średnie ziemniaki należy ugotować w "mundurkach". Kiedy wystygną, ściągamy z nich skórkę i mielimy je z serem.

Następnie kroimy w kostkę jedną dużą cebulę i smażymy na tłuszczu dopóki nie będzie brązowa.

Cebulę wraz z tłuszczem dodajemy do farszu. Jeżeli farsz wyjdzie zbyt suchy, należy dodać jeszcze trochę roztopionego tłuszczu.

Wszystko razem dobrze wymieszać doprawiając solą i pieprzem.

Dzięki brązowej cebulce farsz zrobi się ciemny, a smak będzie bardziej wyrazisty i pikantny.

Teraz należy przysmażyć jeszcze jedną pokrojoną cebulę wraz z tłuszczem, które posłużą nam jako okrasa do pierogów. 

Teraz należy wykonać ciasto, do mąki należy dodać dwie łyżki oleju i tyle cieplej wody, żeby ciasto było elastyczne.

Ugniatać trzeba tak długo, aż ciasto samo będzie nam odchodzić od rąk.

Dodanie oleju sprawi, że ciasto jest bardzo elastyczne, da się cienko rozwałkować, nie klei się do rąk oraz daje się znakomicie zlepiać.

Wałkujemy bardzo cieniutko, podsypując co jakiś czas odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy krążki szklanką (lub urządzeniem do robienia pierogów) i kładziemy je na oprószonej mąką powierzchni.

Teraz krążki napełniamy farszem (ok. 1 łyżeczki) i dwa razy, aby osiągnąć lepszy efekt wizualny oraz pewność, że pierogi nie rozkleją się podczas gotowania.

Aby je ugotować, trzeba przygotować wcześniej duży garnek z osoloną wodą i wstawić na gaz. Ciasto bez jaj nie może zbyt długo czekać, bo może się rozpłynąć.

Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i nie zmniejszamy gazu, aż do ich wypłynięcia. Kiedy już wypłyną, należy gotować jeszcze około 1 minuty na zmniejszonym gazie. Jeżeli pierogi przykleją się do dna, wystarczy je w delikatny sposób podważyć łyżką cedzakową.

Delikatnie wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Podgrzewamy wcześniej przygotowany tłuszcz z cebulką i polewamy nim pierogi. Całość wygląda efektownie i jest nadzwyczaj smaczna! Smacznego!

 

 

ZOBACZ TAKŻE

 

DODAJ KOMENTARZ
* Zaloguj się jako Redaktor, a Twój komentarz pojawi się od razu po dodaniu!

Dozwolone znaki: A-Za-z0-9-_
Maximum 255 znaków.

np. jan_kowalski24@poczta.pl
Twój adres nie będzie publikowany.

Dozwolone wszystkie znaki.
Minimum 5 znaków.

for BOT we speak NO!

Przepisz odpowiedź z
powyższego obrazka.

ANKIETA

Czy jesteś zadowolona ze swojej pracy?

Sennik! Sprawdź znaczenie swojego snu

Polecamy także:
Życzenia na Wielkanoc 2014
X PRZECZYTAJ O TYM
W góry! – ciepłe stylizacje idealne na zimowy wyjazd.
 
      Styczeń to idealny miesiąc na zimowe wyjazdy - nie tylko dla fanów białego szaleństwa na stoku. Mroźne, słoneczne dni i śniegowe zaspy nigdzie nie cieszą tak [...] czytaj więcej »