
Składniki:
- 1 kurczak,
- 1 pęczek świeżej włoszczyzny,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- szczypta curry (ewentualnie).
Składniki na pulpety:
- 15 dag mielonego mięsa,
- 1 czerstwa bułka,
- sól i pieprz,
- kilka gałązek tymianku,
- kilka listków bazylii,
- kilka gałązek natki pietruszki.
Dziś proponuję aromatyczny rosół z małymi pulpecikami. W sam raz na chłodne dni.
Przygotowanie:
- Najpierw należy umyć kurczaka. Następnie podziel na części i przełóż do dużego garnka.
- Zalej taką ilością wody, aby mięso było całe przykryte.
- Wodę posól, dodaj ziarna pieprzu i ziela, gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu.
- Włoszczyznę dokładnie umyj, obierz i dodaj do gotującego się bulionu.
- Przygotuj pulpety - w ciepłej wodzie namocz bułkę, tymianek i bazylię umyj i posiekaj. Odciśnij bułkę, dodaj do mięsa odciśniętą bułkę, zioła, dopraw solą i pieprzem. Masę wymieszaj i utwórz z niej malutkie kuleczki.
- Kiedy rosół już będzie gotowy, to wyjmij z niego warzywa i mięso, a potem wrzuć pulpety.
- Gotuj rosół na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Dodaj szczyptę curry i posyp natką pietruszki.
Smacznego:)