
Wakacje dobiegają końca lecz ochota na świeże wypieki nigdy nie zniknie. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na snickersa bez pieczenia. Łatwy w wykonaniu a do tego bardzo smaczny.
Składniki na masę:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 szklanek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta solu
- 1 puszka masy krówkowej orzechowej
- 150g czekolady gorzkiej
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 6 łyżek śmietany kremówki
- 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej
- 4 batoniki snickers
Dodatkowe składniki:
- 2 duże opokawania herbatników
Przygotowanie:
Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki.
Przygotowanie polewy krówkowej:
Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Do garnuszka wlej śmietanę i podgrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.
Przygotowanie ciasta:
Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masą. Przykryj kolejną warstwą herbatników i posmaruj czekoladową masą. Przykryj kolejną warstwą herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Marta Łuczak