Strona główna » Przepis na ciasto snickers

Przepis na ciasto snickers

przez PewnaPani
0 komentarz

""

Wakacje dobiegają końca lecz ochota na świeże wypieki nigdy nie zniknie. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na snickersa bez pieczenia. Łatwy w wykonaniu a do tego bardzo smaczny.

 

Składniki na masę:

– 1 szklanka mąki kukurydzianej

– 1 szklanka cukru pudru

– 5 szklanek mleka

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– szczypta solu

– 1 puszka masy krówkowej orzechowej

– 150g czekolady gorzkiej

 

Polewa:

– 100g czekolady mlecznej

– 6 łyżek śmietany kremówki

– 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej

– 4 batoniki snickers

 

Dodatkowe składniki:

– 2 duże opokawania herbatników

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki.

 

Przygotowanie polewy krówkowej:

Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.

 

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Do garnuszka wlej śmietanę i podgrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.

 

Przygotowanie ciasta:

 

Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masą. Przykryj kolejną warstwą herbatników i posmaruj czekoladową masą. Przykryj kolejną warstwą herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

 

 

Marta Łuczak

 

 

 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie