Kobieta

Dzisiaj jest 17.01.2018. Imieniny: Antoniego, Jana, Sabiniana

Czapki z głów, czyli jak zregenerować włosy po zimie?

Włosy, nieodłączny atrybut kobiecości – przykuwają uwagę i są naszą wizytówką. Bujne, gładkie i lśniące utożsamiane są ze zdrowiem, witalnością i sex appeal’em. Odpowiednio zadbane, stanowią doskonały kadr dla twarzy, nadają jej charakteru i podkreślają jej piękno. Na stan włosów wpływa nie tylko dieta, ale też kosmetyki. Świadoma pielęgnacja potrzebna jest im przez cały rok, jednak w sposób szczególny właśnie teraz- na wiosnę.

Spadek kondycji po zimie

Zima to trudny okres dla kondycji i wyglądu włosów. Wraz ze spadkiem temperatury za oknem, spada poziom wilgoci w powietrzu. Centralne ogrzewanie w domu i pracy tylko pogarsza sytuację. Przesuszone powietrze, różnice w wysokości temperatur (między temperaturą na zewnątrz, a tą w budynkach), konieczność noszenia czapki- wszystkie te czynniki pozbawiają nasze włosy nawilżenia, sprawiają że są matowe,  elektryzują się, łamią, a ich końcówki rozdwajają. Wiele osób może także zaobserwować odwrotną tendencję- przetłuszczanie się włosów. Winę za to ponoszą syntetyczne materiały używane do produkcji czapek, które nie przepuszczają powietrza i nie pozwalają skórze głowy na odpowiednią termoregulację.

Bogactwo składników regeneracyjnych

Z reguły wystarczy regularne podcinanie końcówek, zażywanie witamin oraz zbilansowana dieta. Wiosną może się to jednak okazać niewystarczające. Zniszczone po zimie, pozbawione blasku włosy warto poddać dodatkowym zabiegom pielęgnacyjnym. Sięgnijmy po odpowiednie preparaty regeneracyjne: szampony, maski, olejki, odżywki. Większość producentów kosmetyków do włosów posiada w swojej ofercie specjalne linie przeznaczone do głębokiej regeneracji struktury włosa. Ich skład wzbogacony jest o dodatkowe substancje odbudowujące strukturę włosa, wygładzające jego łuski, zapobiegające wypadaniu, głęboko nawilżające i odżywiające cebulkę. Keratyna, proteiny jedwabiu, olejki roślinne, aminokwasy, ceramidy, wyciągi z roślin, witaminy- to tylko niektóre z dobroczynnych składników, które już po pierwszym użyciu w widoczny sposób poprawią wygląd i kondycję włosów, pozwalają wydobyć ich naturalne piękno. Regularnie stosowane sprawią zaś, że włosy staną się mocne, miękkie, błyszczące i łatwe do rozczesania. Wybierając preparat regeneracyjny nie wymagający spłukiwania, warto jest sięgnąć po ten, który posiada filtry UV- pozwolą one chronić włosy przed pierwszymi promieniami wiosennego słońca.

 

 

ZOBACZ TAKŻE

 

  • Pierogi ruskie Pierogi ruskie
    Pierogi ruskie to potrawa, która jest bardzo popularna w Polsce i na Ukrainie. Nazwa tego dania wywodzi się od Rusi Czerwonej, a nie od Rosji, jak dość często się słyszy, W Rosji ten typ [...]
  • Świadoma kobieta – bezpieczna kobieta Świadoma kobieta – bezpieczna kobieta
    "Mnie to nie dotyczy" – myślimy, dopóki coś złego nie przydarzy się nam samym lub komuś bardzo bliskiemu. Dowiedz się już teraz, jak możesz zadbać o swoje bezpieczeństwo. [...]
  • Ulubione zdjęcie na ścianie twojej sypialni Ulubione zdjęcie na ścianie twojej sypialni
        Chciałbyś nadać swojej sypialni niepowtarzalny klimat? A może znudzony jesteś jej dotychczasowym wyglądem i poszukujesz zmian? Jeżeli zastanawiasz się w jaki sposób [...]
  • Czy bycie ładnym pomaga w relacjach międzyludzkich? Czy bycie ładnym pomaga w relacjach międzyludzkich?
    Na świecie żyją miliardy różnych osób. Każda z nich jest wyjątkowa i piękna. Jednak czy w XXI wieku uroda to wszystko? Czy dzięki niej będziemy lubiani i dostaniemy [...]
DODAJ KOMENTARZ
* Zaloguj się jako Redaktor, a Twój komentarz pojawi się od razu po dodaniu!

Dozwolone znaki: A-Za-z0-9-_
Maximum 255 znaków.

np. jan_kowalski24@poczta.pl
Twój adres nie będzie publikowany.

Dozwolone wszystkie znaki.
Minimum 5 znaków.

for BOT we speak NO!

Przepisz odpowiedź z
powyższego obrazka.

ANKIETA

Czy jesteś zadowolona ze swojej pracy?

Sennik! Sprawdź znaczenie swojego snu

Polecamy także:
Życzenia na Wielkanoc 2014
X PRZECZYTAJ O TYM
Pierogi ruskie
 
Pierogi ruskie to potrawa, która jest bardzo popularna w Polsce i na Ukrainie. Nazwa tego dania wywodzi się od Rusi Czerwonej, a nie od Rosji, jak dość często się słyszy, W Rosji ten typ [...] czytaj więcej »