Strona główna » Akcesoria silikonowe jako jeden z nieodzownych elementów w każdej kuchni

Akcesoria silikonowe jako jeden z nieodzownych elementów w każdej kuchni

przez PewnaPani
0 komentarz

""

   Silikon jest materiałem powszechnie stosowanym w różnych obszarach działalności człowieka. Używany jest przeważnie w technice oraz medycynie. Od jakiegoś czasu coraz częściej tworzywo to można znaleźć również w kuchni. Jego walory użytkowe i estetyczne dają szerokie możliwości zastosowania go do wyrobu różnych akcesoriów kuchennych.

 

   Silikon jest otrzymywany z występującej w naturze krzemionki. która w połączeniu z tlenem daje sylikat lub dwutlenek krzemu. Po wykonaniu obróbki sylikatu powstaje polimer krzemioorganiczny zwany silikonem. Może on występować w postaci płynu, żelu lub gumy.

 

   Kuchenne akcesoria silikonowe (np. firmy Larkis) coraz częściej zastępują te wykonane z metalu. Oczywiście silikon przeznaczony do zastosowań spożywczych musi mieć odpowiednie właściwości potwierdzone specjalnymi certyfikatami, które zaświadczają o możliwości stykania się silikonu z artykułami spożywczymi. 

 

   Akcesoria silikonowe są zdrowe i neutralne dla żywności. Silikon jako tworzywo nie posiada własnego smaku i zapachu. Formy wykonane z tego materiału są odporne na działanie produktów spożywczych, nawet na kwasy znajdujące się w niektórych owocach. Akcesoria z silikonu nie są pokryte warstwą nieprzywierającą  lub lakierem, który mógłby w miarę użytkowania odpadać, ścierać się i przenosić do jedzenia.

 

   Silikon jest odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Należy jednak pamiętać, aby nie używać go poza zakresem temperatury, określonym przez producenta. Dotyczy to głównie górnej granicy temperatury w czasie pieczenia. Form silikonowych można używać w piekarnikach elektrycznych i gazowych, kuchenkach mikrofalowych, a także lodówkach i zamrażarkach.

 

   Artykuły silikonowe charakteryzują się dużą przewodnością cieplną oraz długoletnią trwałością. Posiadają także właściwości nieprzywierające, dzięki czemu są łatwe w czyszczeniu. Ze względu na swoje właściwości są również bardzo wygodne w przechowywaniu. Można je zwinąć w rulon, a nawet po długim okresie nieużywania po rozwinięciu forma wraca do swojego pierwotnego kształtu nie tracąc koloru ani swoich właściwości.

 

   Zastosowanie silikonu w kuchni nie kończy się jedynie na formach do pieczenia. Silikon jest wykorzystywany do produkcji nawet takich akcesoriów, które dla wielu z nas wydawały się już udoskonalone do perfekcji. Coraz większą popularnością cieszą się stolnice i maty silikonowe, które podobnie jak większość pozostałych akcesoriów silikonowych, produkuje się w różnych rozmiarach i kształtach. Mogą mieć różne kolory i charakteryzują się małym ciężarem. 

 

   Do akcesoriów kuchennych wykonanych z silikonu (np. firmy Larkis) można zaliczyć także, wykonane w całości lub częściowo, wszelkiego rodzaju trzepaczki i ubijaczki. Z silikonu wykonuje się także rękojeści niektórych noży, co zapewnia pewny i wygodny chwyt, a jednocześnie wpływa na estetykę produktu. Bardzo popularne stają się także silikonowe durszlaki, powlekane tym tworzywem wałki do ciasta oraz inne drobne akcesoria kuchenne jak: rękawice żaroodporne, podstawki pod garnki czy ociekacze do sztućców.

 

   Należy jednak pamiętać, aby nie narażać wyrobów silikonowych na uszkodzenia mechaniczne. Ponieważ materiał ten jest miękki, łatwo można go uszkodzić np. nożem lub innym ostrym narzędziem (np. przy krojeniu ciasta w formie silikonowej). Do mycia akcesoriów silikonowych nie powinno używać się ostrych lub szorstkich myjek. Nie zaleca się również stosowania detergentów do mycia, a jeśli już jednak użyto takiego środka, narzędzie należy lekko natłuścić olejem, dzięki czemu posłuży nam jeszcze przez długi czas. 

 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie