Z okazji zbliżającej się majówki, przygotowaliśmy dla Was przepis na małe słodkości. Ciasteczka budyniowe to świetna przekąska, którą możemy podać naszym najbliższym. Åatwe w przygotowaniu i tanie!
Składniki na 16-20 ciasteczek
-110 g mąki pszennej
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-50 g cukru pudru
-125 g miękkiego masła
Czas przygotowania: 75 minut
Poziom trudności : łatwy
1. W misie miksera miksujemy mało i cukier puder. Miksujemy aż masa zmieni kolor na jasny. W dwóch partiach dodajemy mąką wymieszaną z budyniem. Miksujemy kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Blat obficie posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok.15 minut, aż krawędzie ciasteczek się ładnie zarumienią.
3. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe !
Marta Åuczak