Najważniejsza kolacja w roku musi mieć wyjątkowy smak. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na karpia w sosie polskim.
Składniki:
-karp i 1,5l.bulionu warzywnego
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-6 ziaren ziela angielskiego
-4 liście laurowe
Sos:
-150ml.bulionu
-75g.piernika
-40g.masła
-40g. mąki pszennej
-1kieliszek czerwonego wina wytrawnego
-po garści rodzynek i migdałów
-sok z cytryny
-cukier i sól
Sposób przygotowania
Karpia wypatroszonego gotujemy 10 minut na małym ogniu w bulionie warzywnym z dodatkiem liści laurowych, ziela, cebuli i czosnku. Następnie wyjmujemy i odstawiamy.
Na maśle delikatnie rumienimy mąkę i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Dodajemy kieliszek czerwonego wina i piernik. Doprawiamy całość łyżeczką cukru i odrobinką soku z cytryny oraz solą do smaku. Piernik powinien się rozpuścić i wmieszać w sos. Na koniec dodajemy rodzynki i migdały.
Karpia układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy sosem i pieczemy 20 minut w temp.180 st.C.
Mała rada na udanego karpia:
Przed gotowaniem pomocz karpia w zimnym mleku. Najlepiej trzy razy po 30 minut ( mleko za każdym razem zmieniamy). Wtedy pozbawiamy go mulistego smaku. Rybę nacieramy posiekanym rozmarynem. Dodatkiem, który ciekawie podkreśla smak karpia, są goździki. Warto wrzucić je do gotowania.
Marta Åuczak