Strona główna » Modna kurkuma: Poznaj zalety tej przyprawy

Modna kurkuma: Poznaj zalety tej przyprawy

przez PewnaPani
0 komentarz

""

 

Kurkumę dodajemy przeważnie do dań z drobiu. Obecnie trendem jest używanie jej do przyrządzania niemal każdego dania i…napoju. Bariści zaczęli nawet ozdabiać kurkumą kawy, a wiele kosmetyczek zaleca maseczki z tej cudownej przyprawy. Przedstawiamy zalety wynikające ze spożywania tego – do niedawna – egzotycznego dodatku.

 

Nowym trendem jest dodawanie kurkumy do naszych ulubionych gorących napojów i deserów. Żółtawy kolor może ozdobić nasze latte czy nawet słodkie ciasto. Przyprawa ta poprawia nie tylko nasze samopoczucie. Jej korzenie są uważane przez współczesną medycynę za źródło zdrowia.

 

Podobnie jak imbir, kurkuma jest znana z zawartości przeciwutleniaczy i właściwości przeciwzapalnych. Jej zalety są wciąż odkrywane, ale kilka z nich możemy już śmiało wymienić:

 

Przede wszystkim pomoże zwiększyć naszą odporność. Kurkuma zwalcza bakterie i wirusy oraz blokuje powstanie wszelkich zapaleń. Przywraca również równowagę hormonalną oraz pomaga w walce z zatkanymi zatokami. 

 

Pomaga w chorobach serca: działając przeciwutleniająco na naczynia krwionośne zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, poprawia krążenie i zmniejsza poziom cholesterolu.

 

Kontroluje poziom cukru: korzeń kurkumy działa bardzo korzystnie w leczeniu cukrzycy. Jego regularne przyjmowanie może zapobiec skokom poziomu insuliny, a właściwości przeciwzapalne mogą pomóc w zachowaniu odpowiedniej gospodarki glukozy we krwi.

 

Poprawia funkcjonowanie mózgu: zawartość przeciwutleniaczy w kurkumie może wspomóc pamięć, a nawet zapobiec zwyrodnieniu mózgu przy chorobach Alzheimera i demencji.

 

Łagodzi stres i stany lękowe: przyprawa ta ma naturalne właściwości antydepresyjne, które poprawią nasz nastrój. Udowodniono również, że kurkuma zwiększa produkcję poziomu serotoniny i dopaminy (hormony szczęścia), co pomaga złagodzić objawy depresji i stanów lękowych w początkowych fazach.

 

Wspomaga odchudzanie: właściwości przeciwzapalne kurkumy sprawiają, że przyprawa ta pomoże w walce z tzw. „oponką” i przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Podkręci również tempo naszego metabolizmu, co jest ważne dla osób, które walczą z nadmiernymi kilogramami.

 

Jak włączyć kurkumę do diety?

Można dodawać ją do ciepłych napojów jak herbata czy kawa. Doskonale skomponuje się też z koktajlami. Poprawi także smak bulionów lub drobiu.

W połączeniu z mlekiem, imbirem, czarnym pieprzem i olejem kokosowym będzie doskonałym lekarstwem w przeziębianiach i w walce z wszelkimi bólami.

 

Przepis na zdrowotny koktajl:

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka (może być kokosowe lub migdałowe)
  • 1 łyżeczka kurkumy lub kawałek korzenia
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

 

Wykonanie:

Umieść wszystkie składniki w mniejszym garnku, następnie delikatnie zmiksuj za pomocą blendera. Przed wypiciem sprawdź, czy nie trzeba jeszcze dodać odrobiny kurkumy lub imbiru do smaku.

 

Kurkumę możesz użyć także jako składnik maseczki na twarz, jeśli masz problem z trądzikiem lub chcesz poprawić koloryt swojej cery.

 

Użyj dwie łyżeczki mąki (zwykłej lub ryżowej), jedną łyżeczkę kurkumy, 3 łyżki mleka, kilka kropli soku z cytryny i odrobinę miodu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i nałóż na około 10 minut. Maseczka pomoże także w walce z cerą tłustą bądź mieszaną. Doskonale oczyści pory i będzie pomocna w walce z nierównym kolorytem skóry.

 

To tylko kilka propozycji włączenia kurkumy do codziennych czynności. Stosowana regularnie w kuchni wspomoże prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i poprawi nasze samopoczucie. Używana wprost na skórę, poprawi jej wygląd i doda naszej cerze więcej energii.  

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie