Każda z nas stara się zadbać o swoją figurę ale też lubimy dobrze zjeść. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na zdrowy obiad.
Pieczone frytki warzywne z dipem jogurtowo-ogórkowym:
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
½ średniego selera
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Świeżo zmielony pieprz ziołowy, kurkuma, rozmaryn do smaku
Dip:
½ średniego ogórka zielonego
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
Świeżo zmielony pieprz czarny do smaku
Frytki warzywne: Marchew, pietruszkę i seler umyć, osuszyć obrać i pokroić w długie słupki. Oliwę z oliwek wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, rozmarynem i kurkumą, tą mieszanką skropić warzywa i piec je na blasze przez ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe frytki warzywne podawać z dipem.
Dip: Ogórki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie odsączyć, wymieszać z jogurtem naturalnym i rozgniecionym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.
Marta Åuczak