Strona główna » Przepis na leczo

Przepis na leczo

przez PewnaPani
0 komentarz

Leczo to najpopularniejsze danie, które przybyło do nas z Węgier. Odmian tej potrawy jest bardzo wiele, jednak w tym artykule przedstawię przepis na leczo z cukinii.

 

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone lub żółte papryki
  • 3 duże cebule
  • pół kilograma mięsistych pomidorów
  • 30 dag cukinii
  • 3 łyżki oleju
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku

Najpierw należy oczyścić cebulę, a następnie pokroić ją na grube półplasterki i zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Do tego dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Całość dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, po czym obrać ze skórki i pokroić niezbyt drobno oraz dodać do duszących się warzyw. Wrzucić także pokrojoną w kostkę cukinię. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą, słodką paprykę oraz przyprawić solą.

"Przepis

Wszystko jeszcze raz dusić przez około 5 minut bez przykrycia do czasu, aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna.

Najlepszy efekt uzyskamy podając leczo z ciepłą bagietką oraz kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.

Czas przygotowania potrawy: około 30 minut. / Składniki na 4 porcje.

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie