Kobieta

Dzisiaj jest 30.05.2020. Imieniny: Feliksa, Ferdynanda, Zdzisława

Przepis na leczo

Leczo to najpopularniejsze danie, które przybyło do nas z Węgier. Odmian tej potrawy jest bardzo wiele, jednak w tym artykule przedstawię przepis na leczo z cukinii.

 

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone lub żółte papryki
  • 3 duże cebule
  • pół kilograma mięsistych pomidorów
  • 30 dag cukinii
  • 3 łyżki oleju
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku

Najpierw należy oczyścić cebulę, a następnie pokroić ją na grube półplasterki i zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Do tego dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Całość dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, po czym obrać ze skórki i pokroić niezbyt drobno oraz dodać do duszących się warzyw. Wrzucić także pokrojoną w kostkę cukinię. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą, słodką paprykę oraz przyprawić solą.

Przepis na leczo

Wszystko jeszcze raz dusić przez około 5 minut bez przykrycia do czasu, aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna.

Najlepszy efekt uzyskamy podając leczo z ciepłą bagietką oraz kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.

Czas przygotowania potrawy: około 30 minut. / Składniki na 4 porcje.

ZOBACZ TAKŻE

 

DODAJ KOMENTARZ
* Zaloguj się jako Redaktor, a Twój komentarz pojawi się od razu po dodaniu!

Dozwolone znaki: A-Za-z0-9-_
Maximum 255 znaków.

np. jan_kowalski24@poczta.pl
Twój adres nie będzie publikowany.

Dozwolone wszystkie znaki.
Minimum 5 znaków.

for BOT we speak NO!

Przepisz odpowiedź z
powyższego obrazka.

ANKIETA

Czy jesteś zadowolona ze swojej pracy?

Sennik! Sprawdź znaczenie swojego snu

Polecamy także:
Życzenia na Wielkanoc 2014
X PRZECZYTAJ O TYM
Jak przetrwać upały?
 
Lipiec niemalże za nami. Zanim skończą się wakacje, przeżyjemy jeszcze wiele upalnych dni. W takie dni ubieramy na siebie jak najmniej, ale nawet skąpe stroje nie są w stanie sprawić, że [...] czytaj więcej »