Leczo to najpopularniejsze danie, które przybyło do nas z Węgier. Odmian tej potrawy jest bardzo wiele, jednak w tym artykule przedstawię przepis na leczo z cukinii.
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone lub żółte papryki
- 3 duże cebule
- pół kilograma mięsistych pomidorów
- 30 dag cukinii
- 3 łyżki oleju
- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
Najpierw należy oczyścić cebulę, a następnie pokroić ją na grube półplasterki i zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Do tego dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Całość dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, po czym obrać ze skórki i pokroić niezbyt drobno oraz dodać do duszących się warzyw. Wrzucić także pokrojoną w kostkę cukinię. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą, słodką paprykę oraz przyprawić solą.
Wszystko jeszcze raz dusić przez około 5 minut bez przykrycia do czasu, aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna.
Najlepszy efekt uzyskamy podając leczo z ciepłą bagietką oraz kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.
Czas przygotowania potrawy: około 30 minut. / Składniki na 4 porcje.