Oto ucieraniec, który wyjdzie każdemu. Bardzo prosty w wykonaniu, można go zaserwować na każdą okazję.
Składniki:
· 1 szklanka cukry
· Półtorej szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· Pół margaryny
· 4 jaja
· Truskawki
Roztop margarynę, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj do masy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dalej miksuj. Następnie wlej margarynę i wymieszaj delikatnie mikserem do połączenia składników. Wyłóż tortownicę lub formę to tarty, papierem o pieczenia. Wylej masę i poukładaj truskawki, lub inne owoce. Piecz w temperaturze 195-200 stopni około pół godziny. Wystygnięty posyp cukrem pudrem.
Marta Åuczak