69
Co robimy, gdy nie mamy dużo czasu na zrobienie obiadu? Zazwyczaj sięgamy po sprawdzone i odpowiednie na każdą porę dnia naleśniki! Możemy jeść je na słodko z dżemem i owocami lub wytrawnie – z mięsem i warzywami.
Dziś podsyłamy Wam przepis, który udowadnia, że naleśniki wcale nie muszą być nudne!
Składniki:
- 250 g. szpinaku,
- 1 większa pierś z kurczaka lub indyka,
- mąka ryżowa lub pszenna,
- oliwa,
- 100 g. wybranego sera dojrzewającego, np. gorgonzola, brie,
- 100 g. startego sera, najlepiej parmezanu,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
Sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów,
- trzy ząbki czosnku,
- oliwa,
- zioła i przyprawy
Przygotowanie:
- Smażymy naleśniki wg dowolnego przepisu – ważne, aby były one dość cienkie.
- Pierś z kurczaka/ indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, obtaczamy w mące i podsmżamy na patelni.
- Po około 5 minutach do mięsa dorzucamy szpinak. Smażymy przez kolejne 5 minut i odstawiamy z ognia.
- SOS: W rondlu podgrzewamy oliwę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory, dodajemy zioła, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Każdy z naleśników smarujemy lekko sosem, dodajemy mięso, szpinak oraz wybrany ser dojrzewający i zawinięty wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Gdy wszystkie naleśniki będą już w naczyniu, polewamy jej sosem pomidorowym oraz posypujemy startym serem.
- Pieczemy przez około 20 minut.
Smaczego!