Zdrowe, zadbane zęby to ważny atrybut urody. Piękny uśmiech ma ogromną moc – dodaje wdzięku, pewności siebie, ułatwia kontakty z innymi ludźmi, pomaga w codziennym życiu prywatnym i zawodowym, ułatwia zdobycie sympatii i zaufania rozmówcy. Uśmiech to najlepsza wizytówka każdego człowieka, a zdrowe, białe, zadbane zęby to podstawa pięknego uśmiechu.
Aby zachować olśniewający uśmiech na wiele lat, oprócz odpowiedniej higieny ustnej i regularnych, kontrolnych wizyt u stomatologa należy pamiętać o prawidłowej diecie, która zawiera odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych. By zachować zdrowe, mocne i odporne na próchnicę zęby, należy również ograniczyć spożycie niektórych produktów zawierających cukry oraz produktów utrudniających przyswajanie wapnia.
Co szkodzi zębom?
Cukry stanowią pożywienie dla bakterii, które znajdują się w jamie ustnej. W procesie rozkładania cukrów bakterie wytwarzają kwasy, które niszczą szkliwo zębów, a to powoduje próchnicę. Dlatego bardzo niebezpieczne dla zębów jest częste spożywanie słodkich produktów i picie słodkich napojów zwłaszcza tuż przed snem.
Bakterie znajdujące się w jamie ustnej nie mają zdolności do rozkładania węglowodanów złożonych. Dlatego spożywanie nieprzetworzonych produktów zbożowych, warzyw i owoców pomaga zapobiegać powstawaniu próchnicy.
Należy więc unikać:
- słodyczy
- słodzonych napojów
- białego pieczywa
- chipsów
- produktów przetworzonych zawierających duże ilości fosforanów
Co jeść, by mieć zdrowe zęby?
Warto sięgać po:
- pieczywo pełnoziarniste
- pełnoziarniste płatki
- kasze
- orzechy
- nasiona
- owoce, ale nie należy przesadzać z sokami owocowymi
Na zdrowie zębów korzystnie wpływa dieta bogata w wapń. Wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów. Ten pierwiastek wzmacnia szkliwo zębów i sprawia, że jest ono bardziej odporne na próchnicę. Źródłem wapnia jest mleko, sery, jogurty, maślanka, kefiry, warzywa strączkowe, szprotki, figi, mak, sezam.
Należy spożywać również pokarmy bogate w witaminę D. Jest ona potrzebna do prawidłowej mineralizacji szkliwa zębów oraz do przyswojenia wapnia i fosforu. Witaminę D zawierają żółtka jaj, tłuste ryby, masło, kakao.
Przyswajaniu wapnia przez kości i zęby sprzyja witamina K2 (nastrazyzdrowia.pl). Aktywuje ona białka odpowiedzialne za to, by wapń nie dostawał się do tkanek miękkich, tylko żeby trafiał do kości i zębów. Źródłem witaminy K2 są produkty fermentowane. Witamina K2 jest też wytwarzana przez florę bakteryjną w jelitach człowieka. Może być też przyjmowana w formie suplementów.
Na zdrowie dziąseł wpływa witamina A. Działa bakteriobójczo i zapobiega próchnicy. Witaminę A znajdziemy m.in. w marchwi, morelach, jajach, brzoskwiniach, wątróbce i czerwonym mięsie.
Dla zachowania zdrowych dziąseł konieczna jest również witamina C, zapobiegająca odsłanianiu szyjek zębowych, wzmacniająca drobne naczynia krwionośne, uodparniająca na infekcje. Źródłem witaminy C są m.in. owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe, czarna porzeczka, truskawki, kapusta, czerwona papryka.
Należy zadbać, aby w diecie znalazły się też produkty zawierające fluor i cynk. Fluor zwiększa odporność szkliwa na kwasy organiczne, a znajdziemy go przede wszystkim w wodzie pitnej oraz w rybach morskich i w herbacie.