15
Podsyłamy Wam kolejne propozycje na szybki obiad! Tym razem będą to zupy krem.
Są one idealnym pomysłem nie tylko na obiad, ale także na ciepłą kolację.
Zupy krem możemy podawać z grzankami, ziemniakami, kluskami, śmietaną i tartym serem.
Zupa paprykowa
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 3 czerwone papryki,
- 2,5 szklanki bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, czosnek
Przygotowanie:
- Pokroić drobno cebulę i czosnek, podsmażyć na maśle i oliwie w garnku.
- W międzyczasie na dużych oczkach zetrzeć marchew, pokroić paprykę i dodać razem z przyprawami do garnka.
- Wlać gorący bulion, dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.
- Na samym końcu całość zblendować.
Zupa marchewkowa
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół małego pora,
- 500 g marchewki,
- 250 g ziemniaków,
- 800 ml bulionu,
- 180 g sera camembert lub brie,
- 80 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Pokroić drobno cebulę i czosnek, podsmażyć na maśle i oliwie.
- Pokroić marchew, por, ziemniaki i dodać do garnka, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10 minut.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować dalej aż do miękkości warzyw.
- Na sam koniec dodać pokojony ser i zmiksować zupę po trochu dodając śmietanę.
Zupa z cukinii
Składniki:
- 600 g cukinii,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 800 ml bulionu,
- 1/4 szklanki śmietany 30%
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i smażyć na oliwie i maśle.
- Pokroić w kostkę cukinię, dodać do garnka i gotować.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać sól, pieprz i gotować do miękkości warzyw.
- Zupę zmiksować dodając pod koniec śmietanę.
Zupa pieczarkowa
Składniki:
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- pół małego pora,
- 500 g pieczarek,
- pół marchewki,
- pół pietruszki,
- 1 średni ziemniak,
- 600 ml bulionu,
- 100 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
- Cebulę i por pokroić i smażyć na oliwie.
- Pokroić pieczarki, dodać do cebuli i pora.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w kostkę i wszystko wrzucić do garnka. Doprawić solą i pieprzem.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować aż do miękkości warzyw.
- Zmiksować zupę, pod koniec dodać śmietanę.
Smacznego!