Cukrzyca to choroba, która zyskała niechlubne miano epidemii wśród chorób niezakaźnych. Wokół niej narosło wiele mitów, które postaram się obalić. Ale także są pewne fakty, niezaprzeczalne, z którymi chciałabym Was zapoznać.
MITY
MIT 1 Czekolada jest zalecana w niedocukrzeniu
Nieprawda.
Wyroby czekoladowe zawierają cukry proste i tłuszcze, które mogą być wykorzystywane w niedocukrzeniu, ale tylko w ostateczności, gdy chory nie ma przy sobie nic innego do jedzenia lub picia. Przy niedocukrzeniu zalecane jest wypicie soku lub coli. Cukry proste a do tego w płynie wchłaniają się najszybciej.
MIT 2 Chory na cukrzycę może jeść owoce bez ograniczeń
Nieprawda.
Owoce zawierają cukier prosty – fruktozę. Diabetyk nie może więc zjeść jednorazowo wielu owoców, szczególnie niektórych, np. winogron czy bananów.
MIT 3 Kobiety z cukrzycą w okresie menopauzy nie powinny stosować hormonalnej terapii (HT)
Nieprawda.
Mogą i powinny ją stosować, jeśli takie są zalecenia lekarza.
MIT 4 Jedzenie zbyt dużej ilości cukru powoduje cukrzycę
Oczywiście, że NIE! Cukrzyca jest powodowana kombinacją czynników genetycznych i stylu życia. Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Jeżeli w Twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, przestrzeganie zdrowej diety oraz regularne ćwiczenia fizyczne są zalecane, aby utrzymać odpowiednią wagę ciała.
MIT 5 Ludzie z cukrzycą są bardziej podatni na przeziębienia i inne choroby
NIE! Jeśli masz cukrzycę wcale nie jesteś bardziej podatny na przeziębienie czy inną chorobę. Jednak zaleca się, aby osoby chore na cukrzycę szczepiły się przeciwko grypie. A to, dlatego, że jakakolwiek infekcja ma negatywny wpływ na kontrolę cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hiperglikemii, a u osób z pierwszym typem cukrzycy zwiększa też prawdopodobieństwo kwasicy ketonowej.
MIT 6 Insulina powoduje tycie, a ponieważ otyłość ma niekorzystny wpływ na organizm, nie powinno się jej przyjmować
Różne badania pokazały, że korzyści z kontroli glukozy oraz przyjmowania insuliny daleko przewyższają ryzyko tycia.
MIT 7 Ludzie z cukrzycą powinni jeść specjalne posiłki dla diabetyków
Zdrowa dieta diabetyka jest taka sama jak u zdrowego człowieka – o niskiej zawartości tłuszczu (szczególnie tych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu „trans” znajdujących się w produktach przetworzonych), z umiarkowaną ilością soli i cukru, z posiłkami opartymi na pełnoziarnistych produktach, warzywach oraz owocach. „Diabetyczne” i „dietetyczne” wersje produktów nie przynoszą żadnych korzyści. W dalszym ciągu podnoszą poziom cukru we krwi, są zazwyczaj droższe i mogą także wywołać biegunkę, jeśli zawierają słodziki, których dany organizm nie toleruje.
FAKTY
FAKT 1 Cukrzyca typu 2 może się cofnąć, gdy osoba otyła schudnie
Prawda.
Na skutek diety obniża się poziom glukozy we krwi i zmniejsza insulinooporność.
FAKT 2 Stres podwyższa poziom cukru
Stres uwalnia hormony, które m.in. podwyższają ciśnienie krwi i poziom cukru.
FAKT 3 U mężczyzn zaburzenia erekcji mogą być pierwszym objawem cukrzycy
Prawda.
Świadczą o długo utrzymujących się stanach podwyższonego poziomu cukru, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia układu nerwowego.
FAKT 4 Osoba z cukrzycą nie powinna być zawodowym kierowcą, operatorem dźwigu ani pracować na wysokościach
Prawda.
Są to zawody, które w wypadku wystąpienia hipoglikemii u diabetyka niosą ryzyko dla pasażerów i chorego.
FAKT 5 Po długotrwałym przyjmowaniu tabletek przeciwcukrzycowych chory musi być leczony insuliną
Prawda.
Po kilku latach przyjmowania tabletek, następuje tzw. wtórna nieskuteczność na doustne leki przeciwcukrzycowe. Tabletki nie wystarczają do obniżenia poziomu glukozy. Potrzebna jest insulina.
Jeżeli macie pytania na temat cukrzycy, spotykacie sę z rozbieżnymi opiniami piszcie na adres dietetykkrytka@gmail.com a w kolejnych artykułach postaram się poruszyć zagadnienia, które Was nurtują i niepokoją.
Anna Maria Krytka