Strona główna » Fast foody niszczą zdrowie ?

Fast foody niszczą zdrowie ?

przez PewnaPani
0 komentarz

Fast food to szybkie jedzenie, które niestety zrobiło zawrotną karierę na całym świecie, w tym w naszym kraju. Hamburgery, cheeseburgery, hot dogi, kebaby czy napoje słodzone to przysmaki, po które często sięgamy, bo nie mamy czasu albo ochoty na samodzielne przygotowywanie posiłków. Żywność typu fast food charakteryzuje się dużą zawartością kalorii, tłuszczów, węglowodanów, soli  oraz chemicznych substancji, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. 

 Dieta naszych dzieci to coraz częściej  „śmieciowe jedzenie”, czyli Fast foody. Frytki, hamburgery i cola-cola na dobre zagościły w ich menu. Jeżeli rodzice nie przejmą jadłospisu dzieci w swoje ręce, grozi nam prawdziwa epidemia otyłości i chorób cywilizacyjnych.

Nawyki żywieniowe kształtują się już w pierwszych latach życia. Zadbajmy więc oto, aby dzieci nauczyły się jeść z głową. „Śmieciowe jedzenie”, które podaje się już kilkulatkom to przede wszystkim źródło niezdrowych tłuszczy i cukru. Dodatkowo niektóre bary, specjalizujące się w Fast foodach, smażą swoje potrawy przez kilka dni na tym samym oleju. Nie dość, że potrawy kaloryczne, to są również bardzo niezdrowe. Tłuszcz odgrzewany kilkukrotnie uwalnia szkodliwe dla zdrowia substancje, które wpływają niekorzystnie na poziom złego cholesterolu. A to może prowadzić do miażdżycy i ma działanie rakotwórcze. 

Dajmy dzieciom przykład, powiedzmy NIE dla „śmieciowego jedzenia”. Pokażmy dzieciom, że zdrowe jedzenie przygotowane w domu może być równie smaczne, jak Fast food. Jednocześnie przygotowywanie takich posiłków może być świetną zabawą dla całej rodziny. Z pewnością takie przyzwyczajenia i wspomnienia z dzieciństwa wpłyną pozytywnie na późniejsze zdrowie i styl żywienia.

Niestety to  my dorośli jesteśmy odpowiedzialni za to, co jedzą  dzieci oraz za ich przyszłe nawyki żywieniowe – ich zdrowie.

Dziecko samo nie idzie do sieciówek i barów fast food, to my dorośli zabieramy je w „nagrodę” przy różnych okazjach lub gdy nie mamy czasu.

W Polsce z każdym rokiem drastycznie przybywa odsetek dzieci z nadwagą, a nawet otyłością już w wieku przedszkolnym. Problem ten nasila się w późniejszym wieku.

 

Wpływ „śmieciowego jedzenia” na nasze zdrowie

Częste spożywanie „śmieciowego jedzenia” prowadzi do wielu chorób między innymi:

  • ·         Otyłości, ·
  • ·         Miażdżycy, ·
  • ·         Nowotworów, ·
  • ·         Cukrzycy typu II, ·
  • ·         Nadciśnienia tętniczego,

Fast foody cechuje przede wszystkim wysoka zawartość węglowodanów. W procesie trawienia rozkładane są one na glukozę, która przenika do układu krążenia, a następnie transportowana jest za pomocą insuliny do wnętrza komórek w całym organizmie. Spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów może wywołać zaburzenia w produkcji insuliny, wytwarzanie jej w niewystarczających ilościach, a co za tym idzie zwiększenie poziomu glukozy we krwi. Podwyższony poziom cukru w osoczu może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu krążenia oraz powstawanie takich schorzeń jak cukrzyca typu 2 lub insulinoodporność. Cukry dodawane do posiłków fastfoodowych nie mają żadnych wartości odżywczych, cechuje je jedynie wysoka kaloryczność, będąca głównym czynnikiem wpływającym na znaczny przyrost masy ciała.

Żywność typu fast food jest źródłem kwasów tłuszczowych typu trans. Tłuszcze trans to składniki pokarmowe uznane przez dietetyków i lekarzy za szkodliwe dla zdrowia. Powodują one podwyższenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi, czyli jego frakcji LDL. To lipoproteiny o niskiej gęstości pełniące istotną funkcję w organizmie człowieka, jednak ich nadmiar odkłada się w komórkach ścian tętniczych powodując tym samym powstawanie blaszek miażdżycowych. To niezwykle groźne zjawisko doprowadza do zwężenia tętnic wieńcowych powodując w efekcie powstawanie chorób serca. Tłuszcze typu trans przyczyniają się jednocześnie do obniżenia poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi, jego frakcji HDL. Działanie lipoprotein HDL polega na obniżeniu poziomu LDL  usuwając go z komórek, następnie transportując do wątroby, gdzie ostatecznie jest metabolizowany i wydalany z organizmu. Tłuszcze typu trans wykazują również zdolność do zlepiania tętnic, powodując w ten sposób powstawanie trwałych zatorów, będących przyczyną rozwoju miażdżycy, występowania wylewów czy zawałów serca. Spożywanie ich w dużych ilościach jest zagrożeniem dla układu pokarmowego, zwiększa bowiem ryzyko występowania raka jelita grubego aż o ponad 80 procent.


Kolejnym bardzo groźnym składnikiem fast foodów obok węglowodanów i niezdrowych tłuszczów jest także sól. Występuje ona w „śmieciowym jedzeniu” w dużych ilościach, a spożywanie jej w zbyt wysokich dawkach nie przyniesie ze sobą nic dobrego. Sól nie bez powodu znana jest powszechnie jako „biała śmierć”, przyczynia się bowiem do powstawania licznych chorób. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożycie soli nie powinno przekraczać 5g na dobę. Niepokojący zatem staje się fakt, iż jemy tej soli ponad trzykrotnie więcej. Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, jest przyczyną powstawania wzdęć i obrzęków. Jednak największym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą nadmierne jej spożywanie jest występowanie nadciśnienia tętniczego czy chorób serca. Badania wykazały również, że nadmiar soli może powodować powstawanie takich problemów zdrowotnych jak kamica nerkowa czy rak żołądka. Obecna w dużych ilościach sól nierzadko staje się również przyczyną rozwoju osteoporozy.

Zastanówmy się, czy warto aż tak bardzo „obciążać" organizm?

Myślę, że czas zastanowić się nad stylem naszego odżywiania. W ostatnim czasie zauważam coraz więcej nowych, ciekawych miejsc, gdzie można zjeść równie szybko, w miłym kameralnym klimacie a jedzenie jest zdrowe, przygotowane z pasją.


Już niedługo przedstawię kilka ciekawych miejsc, gdzie można zjeść smacznie, zdrowo i za rozsądną  cenę.


Anna Maria Krytka


 

 

 

 

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie