Teflon to jeden z najbardziej trwałych tworzyw termicznych, jakie możemy wykorzystać w naszej kuchni. Warto jednak wiedzieć, jak o niego dbać, by nie stracił on swoich unikalnych właściwości. Oto kilka wskazówek, które pozwolą przedłużyć żywotność patelni teflonowej.
Właściwe używanie patelni teflonowych pozwala cieszyć się smakiem wielu potraw, przyrządzanych bez tłuszczu. Booum na teflon zaczął się kilka lat temu i do dzisiaj produkt ten cieszy się ogromną popularnością. Dzięki swojej trwałej strukturze i odporności na wysokie temperatury, stał się niezbędnym elementem w kuchni praktycznie każdego domu.
Teflon pozwala nam cieszyć się potrawami bez zmiany ich smaku. Dzięki niemu jedzenie nie przypala się, a powierzchnię łatwo można utrzymaćuje się w czystości. Ostatnio jednak w mediach zaczęto zastanawiać się, czy mechaniczne uszkodzenia patelni jak na przykład zarysowania, mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia i przyczyniać się do raka. Plotki te podważyło wielu producentów, mimo to materiał ten jednak łatwo ulega uszkodzeniu – warto więc wiedzieć, jak zadbać o patelnię, by mogła długo służyć w naszej kuchni. Oto kilka najważniejszych zasad:
Po pierwsze: Nie przegrzewaj
Producenci podkreślają, że patelnia teflonowa nie znosi przegrzewania – na ten temat zawsze można znaleźć informacje na opakowaniach. Temperatura powyżej 260 stopni Celsjusza powoduje uwalnianie się oparów polimerowych, których wdychanie może nam zaszkodzić. Nie jest to groźne dla zdrowia, ale może powodować uczucie dyskomfortu. Dodatkowo, przypalone naczynie jest trudne w umyciu i może sprawić, że kolejna przyrządzana potrawa będzie mniej smaczna. Dlatego należy pilnować, by temperatura pod naczyniem nie była zbyt wysoka. Niektóre firmy dodają do swoich produktów specjalny wskaźnik, który zmienia kolor w momencie, kiedy temperatura osiąga wymaganą granicę.
Po drugie: Od czasu do czasu używaj oleju
Pomimo, że na teflonie możemy smażyć bez tłuszczu, zaleca się jednak używanie oleju czy oliwy, które „nawilżą” powierzchnięe naczynia. Zdecydowanie przedłuży to życie patelni, a że jej powierzchnia nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczy, nie musimy martwić się o zbędne kalorie. Olej dodatkowo sprawi również, że nie będzie większego problemu z umyciem naczynia.
Na początek wystarczy przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym, a później umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Na koniec, przed odłożeniem do szafki, można też za pomocą pędzla delikatnie posmarować powierzchnię patelni odrobiną oleju bądź oliwy w celu zabezpieczenia przed kolejnym użyciem.
Po trzecie: Najważniejsze jest mycie
Warto zaopatrzyć się w specjalną gąbkę lub myjkę, która jest dostosowana do powierzchni teflonowych. Do tego Zzwykły płyn i ciepła woda sprawią, że mycie nie zajmie nam wiele czasu. Trzeba także pamiętać, by czyszczenie rozpocząć dopiero po wystudzeniu patelni. Gorąca powierzchnia jest dużo bardziej podatna na uszkodzenia. W przypadku przypalenia, lub przywierających resztek jedzenia warto zalać naczynie ciepłą wodą i odczekać chwilę, aż same odejdą. Pod żadnym pozorem nie należy szorować patelni tzw. druciakami, czy myjkami o ostrych zakończeniach, które jedynie zarysują powierzchnię. Należy też pamiętać, by nie używać zimnej wody, która nie tylko jest mało pomocna w czyszczeniu, ale może spowodować jedynie złuszczanie się warstw teflonu.
Po czwarte: Nie używaj metalowych łopatek
Do przewracania czy mieszania przyrządzanych potraw używaj tylko i wyłącznie drewnianej łyżki lub specjalnych łopatek, są one niedrogie i można je łatwo dostać. Czasem taki zestaw dołączany jest przy zakupie patelni. Sztućce czy metalowe łyżki mogą porysować powierzchnię teflonu i obniżyć jego wydajność. Spowodują także ubytki, przez które trudno będzie później utrzymać patelnię w czystości.
Odpowiednio użytkowana patelnia teflonowa wymaga systematycznego dbania o powierzchnie, które mogą służyć w naszej kuchni przez długi czas. Warto więc uczulić domowników na stosowanie się do wymienionych wyżej zasad, aby maksymalnie przedłużyć jej żywotność. Dzięki temu utrzymanie patelni w czystości będzie proste, a usmażone potrawy nie stracą swoich walorów smakowych. Warto równeiż wiedzieć, że niektórzy producenci teflonowych naczyń przyjmują w sklepach RTV i AGD zużyte produkty, a dzięki temu można otrzymać dodatkową zniżkę na zakup nowego modelu.