Strona główna » Kawa na ławę

Kawa na ławę

przez PewnaPani
0 komentarz

""

Kawa na ławę, czyli o tym dlaczego powinnaś napić się kawy!

 

Po wielu latach traktowania kawy jako używki i lekkiego szaleństwa w diecie, okazuję się, że napój ten ma wiele wspaniałych właściwości. Nie powinno więc dziwić, że ludzie na całym świecie coraz chętniej sięgają po ten napar. Otóż szacuję się, że każdego dnia na ziemi ludzie wypijają prawie trzy miliardy filiżanek kawy, a w samej Polsce znany statystyczny Kowalski rocznie spożywa jej aż 3 kg. Natomiast podczas badań przeprowadzanych w dużych miastach aż 80% zapytanych dorosłych twierdzi, że pija ten napój regularnie. 

 

Kawa to nie tylko przyjemny przystanek w ciągu dnia dzielony z koleżanką, to nie tylko chwila wytchnienia dla ciągle niewyspanej mamy. Dla wielu ludzi to obowiązkowy punkt poranka, bez którego niemalże nie wyobrażają sobie dalszej części dnia, i dobrze! 

 

Pyszna i zdrowa

Okazuję się, że kawa może być nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Jak dowodzą naukowcy kawa ma w sobie wiele wartości i minerałów takich jak antyoksydanty w postaci kwasu chlorogenowego i kawowego, sole, które odpowiedzialne są za wiązanie ważnych pierwiastków, takich jak np. wapń, chrom, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, potas, oraz witaminy z grupy B, kwasy organiczne: mrówkowy, octowy, glikolowy i mlekowy. Ziarno kawy bogate jest również w kwasy tłuszczowe, białka oraz węglowodany i błonnik. Ponad to napój ten wspomaga odchudzanie, pobudzając przemiane materii a przy tym sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej, a więc jeśli jesteś jedną z tych kobiet, które postanowiły w nowym roku zrzucić kilka kilogramów i wciąż liczyć kalorię – kawę możesz wypić bez wyrzutów sumienia, gdyż małe espresso to około 5 kcal. Udowodniono, że kawa daje najlepsze efekty jeśli jest konsumowana między 9.30 a 11.30 rano.

 

Ponad to kawa wspomaga tzw. procesy myślowe, sprawia, że mózg szybciej przyswaja informacje, poprawia pamięć krótkotrwałą. Kofeina oddziaływuję na centralny układ nerwowy, powodując przyspieszenie przepływu impulsów elektrycznych w mózgu, a to z kolei wspomaga koncentrację, dodatkowo poprawia ona także nastrój. Pochlebne opinie, które mnożą się na temat napoju z mielonych ziaren kawy, mówią także, że jej spożywanie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona czy Alzheimera, a zawarte w niej związki obniżają stężenie histaminy, substancji, która bierze udział w reakcjach alergicznych. Natomiast fakt, świadczący o tym, iż rozszerza oskrzela powoduje spadek częstotliwości ataków duszności. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie medycznym "New England Journal of Medicine" dają do zrozumienia, że spożywanie kawy może wydłużać życie, a badania przeprowadzone w 2011 roku sugerują, że kobiety regularnie pijące kawę znacznie rzadziej narażone są na popadnięcie w depresję. 

 

Kawa sprawia, że jesteś piękna

Ziarna kawy doceniono także w kosmetyce, zawarta w nich kofeina spowalnia procesy starzenia się skóry oraz wspomaga krążenie, z tego powodu znajdziemy ją w składzie wielu kremów przeciwzmarszczkowych. Posiada także właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a peeling z fusów zaparzonej kawy świetnie radzi sobie z cellulitisem, czyli tzw. skórką pomarańczową. 

 

Czy nadal muszę Cię namawiać, abyś zaparzyła pyszną, aromatyczną kawę? 🙂 Smacznego!

 

 

Joanna Polis

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie