Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym
czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie,
urodę i młodość.
Czy wiesz, że…
90% oliwek konsumowanych w Polsce to oliwki pochodzące
z Hiszpanii. A Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie. Z roku na rok coraz więcej tych niezwykłych owoców trafia na nasze stoły. Można powiedzieć, że hiszpańska oliwka podbiła serca Polaków – spożywamy jej rocznie aż 9 200 ton!
Hiszpańskie oliwki to bogactwo smaków
i obietnica zmysłowych doznań. Nadziewane migdałami, anchois, cytryną lub serem, z pestką, drylowane lub siekane – zawsze smakują wybornie! Doskonałe jako samodzielna przystawka, w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje. Podbijają smak sałatek, sosów, potraw z mięsa, ryb i ryżu, sublimują desery i drinki. Odmienią każdą potrawę i są wspaniałą ozdobą stołu!
Oliwki to zdrowie, uroda i młodość!
Te niepozorne kuleczki to prawdziwa witaminowa bomba! Są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E. Zawierają wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez
i miedź. To również genialne źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobroczynnych polifenoli.
A co nie mniej ważne, oliwkowy przysmak ma 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski i kryje w sobie tylko 150 kcal w 100 g!
Dla porównania, 100 g chipsów to 557 kcal, a tyle samo orzeszków – aż 600 kcal!
Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce za utrzymywanie cery w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie w oliwkowej diecie, wspaniale zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz chroni ją przed negatywnymi czynnikami
środowiska zewnętrznego.
Hiszpańskie oliwki to także długowieczność. Walory dietetyczne i zdrowotne oliwek docenili już starożytni – owoce wiekowych drzew oliwnych były pierwszą znaną „pigułką młodości”! Długie życie ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, zajadających
się oliwkami, jest jednym z powodów, dla których dieta śródziemnomorska jako jedyna
na świecie została wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Hiszpańskie oliwki to smakowity przepis na zdrowie, młodość i urodę!
Warto je podawać każdego dnia inaczej!
Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z hiszpańską oliwką w roli głównej.
Smacznego!
Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami
Składniki: 75 g zielonych hiszpańskich oliwek,
75 g czarnych hiszpańskich oliwek, 50 g pieczywa, 1 czerwona cebula, 100 g sera Manchego,
5 pomidorków cherry, świeże liście bazylii, hiszpańska oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Następnie wszystko włóż do miseczki.
Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy
z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby smaki się połączyły.
Jajka z oliwkowym tatarem
Składniki: 4 jajka, 6 zielonych hiszpańskich oliwek,
6 czarnych hiszpańskich oliwek, kromka białego chleba, hiszpańska oliwa extra virgin, sól i pieprz,
ocet winny, szczypiorek.
Przygotowanie: Zagotuj wodę z solą i kilkoma kroplami octu winnego. Gotuj w niej jajka przez
4 minuty. Posiekaj oliwki i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i świeżo startym pieprzem. Pokrój chleb
w małe kostki i upraż na patelni na złoty kolor. Skrop octem winnym. Jajka ustaw
w kieliszkach, zetnij im czubki i włóż do środka po łyżeczce oliwkowego tatara.
Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami
Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 zielona papryka, 10-15 posiekanych zielonych hiszpańskich oliwek, 1 ogórek, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
z pierwszego tłoczenia, mała cebula dymka, 1 mały ząbek czosnku, 1 ½ kromki białego chleba, szklanka wody, ocet winny (do smaku – dodać tuż przed podaniem), sól.
Przygotowanie: Chleb drobimy na kawałki
do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzi
się chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy
z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek.
Do całości dodajemy schłodzony wcześniej chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą
i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy nieco wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno hiszpańskimi oliwkami.
Sałatka cesarska z czarnymi hiszpańskimi oliwkami
Składniki: 20 czarnych hiszpańskich oliwek,
4 obrane ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny,
6 filetów anchois, 2 łyżki musztardy Dijon,
2 łyżeczki sosu Worcester, 1 główka sałaty lodowej, 100 g parmezanu, sól i pieprz,
2 szklanki chleba pokrojonego w kosteczkę,
3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 150°. Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika
i piecz chleb aż się zarumieni. Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek aż do uzyskania gładkiej masy. Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.
Sałatka z ciecierzycy z papryką, tuńczykiem i hiszpańskimi oliwkami
Składniki: 2 szklanki gotowanej ciecierzycy, 2 pieczone czerwone papryki, 16 czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek, 1 lub 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek,
ocet winny, pieprz i sól.
Przygotowanie: Umieść w salaterce gotowaną ciecierzycę, pieczoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski, pokrojoną cebulę, hiszpańskie oliwki i tuńczyka. Przygotuj sos z trzech części oliwy i ½ części octu winnego. Posól. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj delikatnie.
Możesz również dodać kilka liści majeranku, oregano lub świeżej bazylii.
Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i czarnych hiszpańskich oliwek
Składniki: 400 g pomidorów cherry, 16-18 czarnych hiszpańskich oliwek, 200 g łagodnego koziego sera,
oliwa z oliwek, sól, czarny pieprz, świeża bazylia.
Przygotowanie: Umyj i potnij pomidorki na połówki. Pokrój ser w kostkę. Przełóż do salaterki, dodaj oliwki, dopraw solą z pieprzem. Skrop oliwą
i udekoruj posiekaną bazylią.
Słone ciasteczka z oliwkami
Składniki: 10-12 czarnych hiszpańskich oliwek,
400 g mąki, 100 ml hiszpańskiej oliwy,
100 ml mleka, oliwa z oliwek, szczypta soli,
płaska łyżeczka drożdży, łyżeczka oregano,
2 łyżki stołowe startego na tarce sera manchego
(można zastąpić innym serem dojrzewającym z mleka owczego, o słonawym smaku).
Przygotowanie: W misce zmieszaj mąkę i drożdże, dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać
zbyt długo, bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać. Zawiń w folię
i odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu i wałka mąką. Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° aż ciasteczka się zarumienią.
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl
Bądź z nami też na: www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI
Kontakt: Katarzyna Walczak-Szepczyńska