Składniki:
– 1 kurczak,
– 1 pęczek świeżej włoszczyzny,
– sól,
– pieprz ziarnisty,
– 5 ziaren ziela angielskiego,
– szczypta curry (ewentualnie).
Składniki na pulpety:
– 15 dag mielonego mięsa,
– 1 czerstwa bułka,
– sól i pieprz,
– kilka gałązek tymianku,
– kilka listków bazylii,
– kilka gałązek natki pietruszki.
Dziś proponuję aromatyczny rosół z małymi pulpecikami. W sam raz na chłodne dni.
Przygotowanie:
– Najpierw należy umyć kurczaka. Następnie podziel na części i przełóż do dużego garnka.
– Zalej taką ilością wody, aby mięso było całe przykryte.
– Wodę posól, dodaj ziarna pieprzu i ziela, gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu.
– Włoszczyznę dokładnie umyj, obierz i dodaj do gotującego się bulionu.
– Przygotuj pulpety – w ciepłej wodzie namocz bułkę, tymianek i bazylię umyj i posiekaj. Odciśnij bułkę, dodaj do mięsa odciśniętą bułkę, zioła, dopraw solą i pieprzem. Masę wymieszaj i utwórz z niej malutkie kuleczki.
– Kiedy rosół już będzie gotowy, to wyjmij z niego warzywa i mięso, a potem wrzuć pulpety.
– Gotuj rosół na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Dodaj szczyptę curry i posyp natką pietruszki.
Smacznego:)