Są wakacje, a co za tym idzie, często grillujemy. Oprócz popularnej kiełbasy z grilla warto upiec szaszłyki, których smak w zależności od składników, jest znacznie lepszy niż kiełbaski z grilla.
Składniki:
- Polędwica
- Papryka czerwona (lub żółta)
- Boczek
- Cebula
- Patyki do szaszłyków
- Miód
- Olej
- Sos sojowy
- Przyprawa do grilla
- Sos czosnkowy
Polędwice pokroić na kawałki (około 3x3cm), po czym zamarynować w marynacie z miodu, oleju, sosu sojowego i przyprawy do szaszłyków na dzień przed spożywaniem. Następnego dnia pokroić paprykę w identyczne kawałki jak polędwice. Cebulę pokroić w ósemki, boczek w plasterki, a następnie w kawałki 3x3cm. Na patyki do szaszłyków nabijać kolejno kawałki polędwicy, paprykę, boczek i cebulę do zapełnienia całej długości patyczka. Każdy szaszłyk należy ponownie przyprawić przyprawą do grilla (tym razem umiarkowanie!), a następnie owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i położyć na grilla, żeby szaszłyki się dopiekły.
Można od razu piec szaszłyki na grillu, lecz pieczenie w piekarniku daje pewność, że polędwica będzie dobrze upieczona. Podawać z sosem czosnkowym!