Koktajl w skrócie lub popularnie nazywany drink, uzyskiwany jest przez połączenie różnych rodzajów alkoholi, płynów niebędących alkoholem, dodatków w postaci specyficznych przypraw i substancji barwnikowych.
Historia koktajlu
Na przełomie XV i XVI wieku alkohol , czyli w tamtych czasach spirytus winny, przestał być w Europie lekiem natomiast stał się napitkiem. Zaczęto dodawać do niego różne słodkie substancje smakowe lub też aromatyczne, soki owocowe, mleko, śmietankę a nawet jajka. Początkowo były podawane na gorąco stąd powstał prototyp dzisiejszego napoju mieszanego.
Rodzaje koktajli
Miksologia czyli nauka która rozróżnia napoje mieszane, zimne i gorące, alkoholowe i bezalkoholowe. Dzielą się one z kolei na napoje małe, czyli short drinki , oraz na napoje duże – long drinki.
· Koktajle gorące
· Koktajle zimne
· Aperitif
· Shot (o objętości 50 ml lub mniejszej)
· Short drink (objętość od 60 do 100 ml)
· Long drinki (objętość powyżej 100 ml)
Baza do drinków
Mieszanka różnego rodzaju soków owocowych, syropów barmańskich która poprawia smak naszego drinka.
Dla Pań, które lubią kombinować w kuchni i nie tylko, przygotowaliśmy parę przepisów na takie bazy które, bardzo dobrze komponują się z trunkiem alkoholowym.
Dream of love:
· 50 ml sok ananasowy
· 10 ml soku bananowego
· 10 ml sok z cytryny
· 5 ml syrop kokosowy
Metoda: miksujemy shakerze
Multi Fruit:
· 40 ml sok grejpfrutowy
· 20 ml sok ananasowy
· 10 ml syropu grenadyna
Metoda: miksujemy shakerze
Maderia:
· 30 ml sok pomarańczowy
· 30 ml sok bananowy
· 15 ml syropu grenadyna
Metoda: miksujemy shakerze
Pina Colada:
· 20 ml mleczka skondensowanego
· 20 ml syropu kokosowego
· 60 ml soku ananasowego
· 60 ml soku bananowego
Metoda: miksujemy shakerze
Życzymy udanej zabawy przy wykonywaniu tych specjałów !
Marta Åuczak