Kobieta

Dzisiaj jest 03.07.2022. Imieniny: Anatola, Jacka, Ottona

Babeczki- leśny mech

Co zrobić, aby sięgać po coś pysznego i słodkiego bezkarnie?  To nic trudnego. Dziś mamy dla Was bohatera tego przepisu. Przed szereg wyrywa się- szpinak, który daje piękny, zielony kolor. Oto przepis na smaczne babeczki szpinakowe.

 

Składniki:


CIASTO

-225g mrożonego szpinaku

-125g cukru

-2 jajka

-1/2 szklanki oleju

-1 szklanka mąki pszennej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

MASA

-150ml śmietanki kremóki 30%

-250g serka mascarpone 

-2 łyżki cukru pudru

-2 łyżki startej mlecznej czekolady

 

DODATKOWO

-Ziarenka granatu do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. 

Śmietankę miksujemy z serkiem, nie za długo żeby masa się nie zważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy. Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem z tzw. "górką"i obsypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Wierzch dekorujemy.

I gotowe!

 

Marta Łuczak

 

 

ZOBACZ TAKŻE

 

DODAJ KOMENTARZ
* Zaloguj się jako Redaktor, a Twój komentarz pojawi się od razu po dodaniu!

Dozwolone znaki: A-Za-z0-9-_
Maximum 255 znaków.

np. jan_kowalski24@poczta.pl
Twój adres nie będzie publikowany.

Dozwolone wszystkie znaki.
Minimum 5 znaków.

for BOT we speak NO!

Przepisz odpowiedź z
powyższego obrazka.

ANKIETA

Czy jesteś zadowolona ze swojej pracy?

Sennik! Sprawdź znaczenie swojego snu

Polecamy także:
Życzenia na Wielkanoc 2014
X PRZECZYTAJ O TYM
Zasłony: elegancja w salonie
 
   Zasłony to nieoceniony element dekoracyjny każdego salonu, który nadaje pomieszczeniu majestatycznego wyglądu. Bez nich dom nie wyglądałoby tak samo. Ważne jest, by [...] czytaj więcej »