Co zrobić, aby sięgać po coś pysznego i słodkiego bezkarnie? To nic trudnego. Dziś mamy dla Was bohatera tego przepisu. Przed szereg wyrywa się- szpinak, który daje piękny, zielony kolor. Oto przepis na smaczne babeczki szpinakowe.
Składniki:
CIASTO
-225g mrożonego szpinaku
-125g cukru
-2 jajka
-1/2 szklanki oleju
-1 szklanka mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
-150ml śmietanki kremóki 30%
-250g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki startej mlecznej czekolady
DODATKOWO
-Ziarenka granatu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.
Śmietankę miksujemy z serkiem, nie za długo żeby masa się nie zważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy. Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem z tzw. "górką"i obsypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Wierzch dekorujemy.
I gotowe!
Marta Åuczak