Strona główna » Naturalne sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności

Naturalne sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności

przez PewnaPani
0 komentarz

Na co dzień używamy wielu przypraw i ziół do przygotowywania posiłków. Każde z nich dodaje naszym daniom smaku i oryginalności, ale poza tymi właściwościami ich atutem jest także to, iż są niezastąpione w lecznictwie.

Pierwszym krokiem, który najczęściej robimy, będąc przeziębionym lub gdy odczuwamy ból brzucha czy głowy jest pójście do apteki. Często kupujemy tam dużą ilość przeróżnych leków, wydając nawet ponad 50 zł. Na zdrowiu oczywiście nie można oszczędzać, więc jeżeli jesteśmy poważnie chorzy lub nasze przeziębienie znacząco się rozwinęło, wtedy trzeba podjąć stosowne kroki. Jeśli jednak jest to zwyczajne przeziębienie lub ból, który chcemy ukoić do czasu wizyty u lekarza, to zamiast popularnych leków z apteki możemy sięgnąć po ogólnodostępne przyprawy i warzywa i z nich w ciągu kilkunastu minut zrobić swoje lekarstwo.

Domowy syrop z cebuli

Cebula jest warzywem, za którym nie każdy z nas przepada, lecz w problemach z gardłem warto przemóc się i skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Warzywo to jest źródłem witaminy C oraz minerałów wzmacniających odporność organizmu, tj. magnez, krzem i cynk, a także posiada substancje bakteriobójcze.

Syrop z cebuli jest bardzo prosty w przyrządzaniu! Wystarczy pokroić cebulę w kostkę, zasypać ją obficie cukrem lub zalać miodem i koniecznie przykryć podstawką, talerzykiem lub innym naczyniem. Po niecałych pięciu godzinach cebula zacznie puszczać soki i wtedy możemy spożywać nasz lek. Jeśli mimo dużej ilości cukru lub miodu smak będzie dla nas nadal zbyt ostry, możemy dodać 2-3 ząbki czosnku i kilka łyżeczek soku z cytryny, co poprawi nieco smak syropu, ale także wzbogaci go o kolejne wartości lecznicze.

W zależności od naszych potrzeb syrop możemy przygotować z jednej lub dwóch cebul. Zaleca się spożywanie go 2-3 razy dziennie, a syrop przechowywać możemy w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Napar na przeziębienie i podniesienie odporności

W walce z przeziębieniem pomoże nam także specjalny napar, w skład którego wchodzą między innymi rumianek, imbir, cytryna, kurkuma, pieprz i miód. Napój ten ze względu na obecność różnorodnych składników ma silne działanie na nasz organizm. Zawarta w nim kurkuma działa przeciwzapalnie, a w połączeniu z pieprzem jeszcze lepiej wchłania się do organizmu. Pieprz natomiast ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwbólowe, imbir znany jest także z tego, iż działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, a także łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Poza tym zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz składniki mineralne tj. wapń, fosfor, żelazo i potas. Natomiast rumianek jest przeciwzapalny, rozkurczający i przeciwbakteryjny.

Aby przygotować leczniczy napar, w pierwszej kolejności musimy zalać wrzątkiem 1-2 cm korzenia imbiru. Kolejno kurkumę i pieprz zalewamy ok. 100 ml wrzącej wody, a następnie w oddzielnym naczyniu zaparzamy rumianek. Gdy napoje już trochę wystygną, należy wszystko przelać do dużego kubka i dodać miód i cytrynę. Dla podbicia smaku napój możemy uzupełnić o cynamon i czosnek lub w przypadku osób, dla których będzie to miało zbyt ostry smak, warto dodać pół filiżanki herbaty z dzikiej róży.

Napój ten możemy pić nie tylko, wtedy gdy czujemy się źle, lecz raz do dwóch razy w tygodniu, dzięki czemu podniesiemy swoją odporność. Jako zamiennik możemy stosować sam imbir zalany wrzątkiem, a później dodać to tego cytrynę i miód.

Sama herbata z dzikiej róży także jest niezastąpiona w walce z przeziębieniem i infekcjami, co sprawia, że jest to na pewno środek, z którym nie powinniśmy się rozstawać w czasie choroby. Ze względu na dużą ilość witaminy C napar z dzikiej róży powinniśmy pić także na co dzień! Dojrzałe owoce dzikiej róży bogate są w witaminy A, B1, B2, E i K, kwasy foliowe i organiczne, a także pektyny.

Pomoc na „wszystko”!

Żyworodkę ze względu na swoje wszechstronne właściwości zdecydowanie można nazwać lekiem na wszystko. Roślina ta posiada dużą ilość witamin, w szczególności witaminę C, sole mineralne, kwasy tłuszczowe, a także flawonoidy. Z liści żyworódki możemy zrobić sok, który pomoże w walce z chorobami układu oddechowego oraz w problemach reumatycznych. Będzie wspomagać również pracę układu odpornościowego oraz oczyszczać organizm z toksyn. Sok z żyworódki pomoże nam także przy przeziębieniu.

Aby zrobić sok z żyworódki, należy ściąć jej grube liście i owinięte serwetką lub chusteczką na tydzień włożyć do lodówki. Po tym czasie musimy zmiażdżyć liście i wycisnąć z nich sok. W takiej postaci jest on już gotowy do użycia. Chcąc wzmocnić naszą odporność, wystarczy, iż codziennie po każdym posiłku będziemy spożywać 30 kropel soku z żyworódki.

Żyworódkę możemy używać także zewnętrznie. Po dokładnym oczyszczeniu liście zastąpią nam kompres, który nada się na rany, urazy, oparzenia. Przy bólach głowy warto wetrzeć kilka kropel soku w skronie i czoło, natomiast przy bólach zębów możemy, rzuć liście.

Niezaprzeczalnie dużym plusem powyższych przepisów jest to, iż składniki do ich przygotowania są dostępne w każdym sklepie i kosztują niewiele. Zresztą cebule, czosnek, cytrynę czy miód większość z nas ma w swoich domach, więc wystarczy tylko sięgnąć po nie i raz, dwa zrobić syrop lub napar, który poprawi kondycję naszego organizmu. Korzystajmy z cennych i naturalnych składników!

You may also like

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie