Latem picie dużej ilości wody jest wskazane. Poprzez pot szybko tracimy wodę z organizmu dlatego musimy pilnować, aby ją nadrabiać. Jeśli ktoś nie przepada za samą wodą może w łatwy sposób przyrządzić sobie pyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Jak przyrządzić taką lemoniadę? Oto trzy przepisy.
LEMONIADA KLASYCZNA
Składniki:
· 4 cytryny
· 1pomarańcza
· 1garść świeżej mięty
· 100 g cukru
· 1 l wody niegazowanej (jeśli lubisz wodę gazowaną, możesz ją wymieszać pół na pół z niegazowaną)
Przygotowanie:
· Z owoców wyciśnij sok, przelej przez sitko, aby pozbyć się pestek.
· Miętę utrzyj z cukrem w moździerzu lub w wysokim naczyniu (wtedy użyj łyżki).
· Do dzbanka przelej sok z owoców. Dodaj miętę utartą z cukrem i wodę, wymieszaj.
· Lemoniada smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona (jeśli nie masz czasu na chłodzenie, dodaj po prostu kilka kostek lodu).
LEMONIADA ARBUZOWA
Składniki:
· 1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry)
· 3 cytryny
· ok 2 l wody gazowanej lub niegazowanej
· 100 ml wrzątku
· 4-5 łyżek cukru
· mięta do podania
Przygotowanie:
· Do 100 ml wrzątku dodajcie cukier, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia.
· Arbuza obierzcie, jeśli ma dużo pestek warto część z nich wyrzucić jeszcze przed blendowaniem. Arbuza wrzućcie do blendera i szybko zblendujcie na jednolitą masę. Masę przetrzyjcie przez sito, tak aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodajcie sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełnijcie wodą i podawajcie. Lemoniada najlepsza jest po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem lodu.
LEMONIADA MALINOWA
Składniki:
· 1 litr wody (niegazowana lub delikatnie mineralizowana)
· sok z 1 dużej cytryny lub 2 mniejszych
· 20 malin
· 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Do wody dolejcie sok wyciśnięty z cytryny. Odłóżcie kilka malin w całości a resztę lekko ugniećcie np. za pomocą widelca. Zgniecione maliny wraz z sokiem wlejcie do wody i dodajcie cukier. Jeśli lemoniada będzie wg Was za mało słodka możecie zwiększyć ilość cukru. Podawajcie lemoniadę po uprzednim schłodzeniu, do podania możecie użyć świeżej mięty i pozostałych malin w całości.
Jest to łatwy i szybko sposób na dostarczenie do naszego organizmu odpowiedniej ilości wody, jak również na orzeźwienie. Tymi prostymi przepisami możemy zachwycić naszych gości.