Strona główna » Orzeźwiające lemoniady

Orzeźwiające lemoniady

przez PewnaPani
0 komentarz

Latem picie dużej ilości wody jest wskazane. Poprzez pot szybko tracimy wodę z organizmu dlatego musimy pilnować, aby ją nadrabiać. Jeśli ktoś nie przepada za samą wodą może w łatwy sposób przyrządzić sobie pyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Jak przyrządzić taką lemoniadę? Oto trzy przepisy.

LEMONIADA KLASYCZNA

Składniki:

·       4 cytryny

·       1pomarańcza

·       1garść świeżej mięty

·       100 g cukru

·       1 l wody niegazowanej (jeśli lubisz wodę gazowaną, możesz ją wymieszać pół na pół z niegazowaną)

Przygotowanie:

·       Z owoców wyciśnij sok, przelej przez sitko, aby pozbyć się pestek.

·       Miętę utrzyj z cukrem w moździerzu lub w wysokim naczyniu (wtedy użyj łyżki).

·       Do dzbanka przelej sok z owoców. Dodaj miętę utartą z cukrem i wodę, wymieszaj.

·       Lemoniada smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona (jeśli nie masz czasu na chłodzenie, dodaj po prostu kilka kostek lodu).

LEMONIADA ARBUZOWA

Składniki:

·       1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry)

·       3 cytryny

·       ok 2 l wody gazowanej lub niegazowanej

·       100 ml wrzątku

·       4-5 łyżek cukru

·       mięta do podania

Przygotowanie:

·       Do 100 ml wrzątku dodajcie cukier, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia.

·       Arbuza obierzcie, jeśli ma dużo pestek warto część z nich wyrzucić jeszcze przed blendowaniem. Arbuza wrzućcie do blendera i szybko zblendujcie na jednolitą masę. Masę przetrzyjcie przez sito, tak aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodajcie sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełnijcie wodą i podawajcie. Lemoniada najlepsza jest po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem lodu.

LEMONIADA MALINOWA

Składniki:

·       1 litr wody (niegazowana lub delikatnie mineralizowana)

·       sok z 1 dużej cytryny lub 2 mniejszych

·       20 malin

·       2 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:

Do wody dolejcie sok wyciśnięty z cytryny. Odłóżcie kilka malin w całości a resztę lekko ugniećcie np. za pomocą widelca. Zgniecione maliny wraz z sokiem wlejcie do wody i dodajcie cukier. Jeśli lemoniada będzie wg Was za mało słodka możecie zwiększyć ilość cukru. Podawajcie lemoniadę po uprzednim schłodzeniu, do podania możecie użyć świeżej mięty i pozostałych malin w całości.

Jest to łatwy i szybko sposób na dostarczenie do naszego organizmu odpowiedniej ilości wody, jak również na orzeźwienie. Tymi prostymi przepisami możemy zachwycić naszych gości.

You may also like

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie