Za naszymi oknami z dnia na dzień coraz bardziej świeci słonko. Nasze termometry wskazują coraz to wyższe temperatury, a my szukamy coraz częściej sposobów na ochłodzenie naszego ciała. Z tej okazji nasza redakcja przygotowała dla naszych czytelników przepis na samodzielne przygotowanie domowych lodów.
Przepis na smerfowe lody
Składniki :
· 300 ml śmietanki 30 %
· 2 jajka
· 1 łyżka ciepłej, przygotowanej wody
· 100 g cukru
· Odrobinka niebieskiego barwnika
· Garść płatków czekoladowych
Przygotowanie :
Do przygotowanie lodów potrzebujemy trzy miski. Jajka sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. W pierwszej misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru. W drugiej misce ubijamy śmietankę na sztywno. W trzeciej misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawartość wszystkich misiek dokładnie, ale delikatnie łączymy ze sobą. Do gotowej masy wsypujemy barwnik i jeszcze raz mieszamy, aż uzyskamy jednolity niebieski kolor. Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.
Marta Åuczak