Jeśli szykuje się Wam niedługo jakaś impreza rodzinna lub towarzyska i w dalszym ciągu nie wiecie co ze sobą przynieść, to nie musicie się już martwić, bo rozwiązaliśmy ten problem!
Serwujemy przepis na przepyszne paluchy z ciasta francuskiego.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- starty ser żółty,
- krojone pomidory w puszcze lub gotowy sos pomidorowy (gęsty),
- starta szynka,
- jajko,
- zioła prowansalskie,
- sól
Dodatkowo potrzebne do zrobienia sosu:
- 1 mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa,
- pieprz
Jeśli nie kupiliśmy gotowego sosu pomidorowego to w pierwszej kolejności musimy go przygotować:
1. Cebulę i czosnek kroimy w drobne kawałki, następnie przez kilka minut podsmażamy w rondelku lub na patelni.
2. Dodajemy do tego pomidory z puszki, łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Po zagotowaniu aby uzyskać jednolitą konsystencję, możemy lekko zblendować sos, aby nie zawierał dużych kawałków pomidorów.
Przygotowanie paluchów:
1. Gotowe ciasto francuskie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy wzdłuż i wszerz.
2. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
3. Na połowę ciasta nakładamy sos pomidorowy, stratą szynkę i ser oraz posypujemy ziołami.
4. Drugą stroną ciasta przykrywamy wszystkie składniki.
5. Kroimy ciasto wszerz na około 6 równych kawałków.
6. Każdy z kawałków skręcamy i kładziemy na blaszkę.
7. Na koniec na skręcone paluszki nakładamy jeszcze trochę jajka, aby ciasto było złociste, posypujemy odrobiną sera żółtego i solą.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 min.