Z roku na rok rośnie zamiłowanie naszych rodaków do kuchni śródziemnomorskiej. Zwłaszcza w kontekście uznania diety śródziemnomorskiej za najzdrowszą na świecie. Co prawda polskie sklepy nie sprzedają jeszcze takich ilości przetworów z pomidorów jak włoskie i pewnie nigdy nie dojdziemy to tego progu, ale na pomidorowo-przetwórczym rynku widać wyraźne ożywienie.
Sos pomidorowy gotowy w różnych odmianach
To co najbardziej zachwyca w kuchni śródziemnomorskiej to tempo przygotowania posiłków. Drugie danie z makaronem przygotowuje się właściwie z dwóch podstawowych produktów i dodatków. Makaron i sos pomidorowy gotowy tworzą błyskawicznie gorące i aromatyczne danie. Do tego wystarczy dodać parę detali albo od razy wybrać taki sos, który już posiada je w swojej zawartości.
W sosie pomidorowym gotowym pakowanym w słoiczki mogą znaleźć się przeróżne dodatki. Jednym z najbardziej poszukiwanych są borowiki, które dodają mu aromatu i głębokości. Na wierzch tak przygotowanej pasty można dodać np. usmażone kurki albo stały dodatek do makaronu czyli utarty parmezan.
Sosy pomidorowe gotowe dla wegetarian
Jedną z najważniejszych zalet sosów pomidorowych gotowych jest ich głębia smaku. Przygotowuje się je z udziałem różnorodnych warzyw, a jedno z nich pełni główną rolę. Zbiór warzyw aromatyzuje i zagęszcza sos, a jednocześnie sprawia, że jest on treściwszy. Dzięki temu powstaje danie, które mogą ze smakiem jeść również wegetarianie.
W swojej domowej kuchni nie trzeba również ograniczać się wyłącznie do makaronu. Sos pomidorowy gotowy np. z bakłażanem, kaparami czy pikantną papryczką sprawdzi się w potrawach z ryżem, odmianami fasoli, różnego rodzaju kaszami. Miłośnicy mięsa mogą ugotować w nim mięsne klopsiki, klopsiki rybne czy dodać anchois lub tuńczyka. Wśród sosów są również takie, w których warzywa wcześniej są grillowane, ta metoda jeszcze bardziej podnosi smak potrawy.
Sosy pomidorowe gotowe w słoiczkach mają różną gramaturę. Dzięki temu z jednego słoiczka można przygotować danie dla jednej lub kilku osób. Nie trzeba więc dzielić zawartości słoika na kilka razy a żadna kropla sosu się nie zmarnuje. Tego rodzaju półprodukty cenią sobie wszyscy smakosze, zarówno osoby przygotowujące w domach samodzielnie pełnowartościowe posiłki jak i te, dla których liczy się wyłącznie czas poświęcony na gotowanie i szukają tylko takich produktów, które potrzebują go jak najmniej. Łatwość przygotowania potraw z gotowym sosem sprawia, że można je przygotować nawet rano przed pracą i zabrać ze sobą na lunch.
Źródło: Artykuł sponsorowany