Pierniczki to obowiązkowy smakołyk na świątecznym stole. Jak upiec świąteczne pierniczki, którymi zachwycicie całą rodzinę? Oto przepis na właśnie takie pierniczki.
Coraz bliżej święta, magiczny czas kiedy to w domu rodzi się aromat wigilijnych potraw i świątecznych wypieków. To właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować pierniczki, które najlepiej smakują 2-3 tygodnie po przygotowaniu.
Pierniczki przygotowuje się szybko i łatwo. Możemy je udekorować lukrem i kolorowymi posypkami, bakaliami lub też wiórkami kokosowymi.
Składniki na ciasto:
120g margaryny
200g cukru pudru
200g miodu
450g mąki
1 jajko
Åyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170-180 stopni przez ok.10 minut. Wyciągamy pierniki z piekarnika, czekamy aż ostygną i zaczynamy zabawę- dekorowanie!
Marta Åuczak