Zdarzają się plamy, które są prawdziwą zmorą. Wystarczy jednak znać podstawowe zasady pozbywania się uciążliwych zabrudzeń.
Z wina
Nigdy nie należy posypywać tej plamy solą. W połączeniu z alkoholem niszczy tkaninę. Należy zmoczyć plamę mieszanką wody (1/4), octy (1/4), i denaturatu (1/4). Po 20 minutach można uprać.
Ze smarów
Należy posmarować masłem (naturalnym) i zostawić na kilka godzin. Następnie przetrzeć szmatką zmoczoną w terpentynie i uprać w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń.
Z konfitur
Przygotować mieszankę z niepełnej szklanki letniej wody i łyżeczki soku z cytryny bądź octu. Następnie mocno zwilżyć mieszanką szmatkę i delikatnie przecierać plamę.
Z atramentu
Len, bawełna: używać denaturatu lub spirytusu. Tkaniny delikatne: użyć wody z dodatkiem soku z cytryny. Tkaniny syntetyczne: przetrzeć rozcieńczonym amoniakiem.
Z warzyw i owoców
Czyścić za pomocą mieszanki wody (1/2) i denaturatu (1/2), następnie przemyć w wodzie (3/4) z dodatkiem octu (1/4). Tkaniny sztuczne czyścić, używając soku z cytryny.
Ze szminki
Jeżeli plama jest sucha, trzeba posmarować ją naturalnym masłem. Następnie przecierać szmatką nasączoną denaturatem, namoczyć w wodzie z denaturatem i uprać.
Takie plamy już żadnej z nas nie straszne!
Marta Åuczak