Strona główna » Rosół z pulpetami

Rosół z pulpetami

przez PewnaPani
0 komentarz

Składniki:

– 1 kurczak,

– 1 pęczek świeżej włoszczyzny,

– sól,

– pieprz ziarnisty,

– 5 ziaren ziela angielskiego,

– szczypta curry (ewentualnie).

Składniki na pulpety:

– 15 dag mielonego mięsa,

– 1 czerstwa bułka,

– sól i pieprz,

– kilka gałązek tymianku,

– kilka listków bazylii,

– kilka gałązek natki pietruszki.

 

Dziś proponuję aromatyczny rosół z małymi pulpecikami. W sam raz na chłodne dni.

Przygotowanie:

– Najpierw należy umyć kurczaka. Następnie podziel na części i przełóż do dużego garnka.

– Zalej taką ilością wody, aby mięso było całe przykryte.

– Wodę posól, dodaj ziarna pieprzu i ziela, gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu.

– Włoszczyznę dokładnie umyj, obierz i dodaj do gotującego się bulionu.

– Przygotuj pulpety – w ciepłej wodzie namocz bułkę, tymianek i bazylię umyj i posiekaj. Odciśnij bułkę, dodaj do mięsa odciśniętą bułkę, zioła, dopraw solą i pieprzem. Masę wymieszaj i utwórz z niej malutkie kuleczki.

– Kiedy rosół już będzie gotowy, to wyjmij z niego warzywa i mięso, a potem wrzuć pulpety.

– Gotuj rosół na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Dodaj szczyptę curry i posyp natką pietruszki.

Smacznego:)

Zostaw komentarz

©Pewna Pani. All Right Reserved.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Zakładamy, że się z tym zgadzasz, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. OK Więcej

Polityka prywatności i plików cookie